maandag 23 juli 2018 - Wetstraat
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Verplichte woning­renovatie

Wie een woning koopt of erft, wordt verplicht om binnen de vijf jaar te voldoen aan drie van de volgende zes strenge milieu- en energiebesparende maatregelen: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, superisolerend glas, een condensatieketel van hoogstens vijftien jaar oud en/of een warmtepomp- of zonneboiler.

Slimme kilometerheffing voor auto’s

Als het van de huidige Vlaamse regering afhangt, voert de volgende een slimme kilometerheffing voor auto’s in. Zo’n systeem van rekeningrijden is aangepast aan het tijdstip en de plaats waar een wagen rijdt, om zo filevorming tegen te gaan.

Weg met gratis plastic zakjes

Vanaf 1 januari 2019 zullen handelaars geen gratis plastic zakjes meer mogen meegeven. In vele supermarkten zijn zakken al betalend, maar ook op markten en in kleine buurt­winkels wordt het verboden. Op evenementen worden herbruikbare plastic bekers verplicht. Niet-functionele stickers op groenten en fruit zullen niet langer toegelaten zijn.

Uitbreiding PMD-zak

Alle huishoudelijke plasticverpakkingen zullen in de toekomst in de blauwe zak terechtkunnen. Daarnaast moet de verpakkings­sector maatregelen nemen tegen te veel plasticproductie en zwerfvuil, en worden er strenge recyclagedoelstellingen opgelegd. Tegen 2022 moet negen op de tien drankverpakkingen ingezameld en gerecycleerd worden. Tegen 2025 moet 95 procent van alle huishoudelijke verpakkingen gerecupereerd worden. Als de sector in gebreke blijft, volgen er strenge boetes. Vanaf 2023 kan de sector gevraagd worden een statiegeldsysteem op te zetten.

Betonstop in 2040

Dat de totale bewoonbare oppervlakte in Vlaanderen na 2040 niet meer mag uitbreiden, was al principieel beslist. Nu wordt het concreter. In 2025 zullen nog maar drie hectare per dag kunnen ingenomen worden, tegenover zes vandaag. In 2040 wordt dat nul hectare.

Einde pelsdier­kweek en dwangvoeding

Vlaanderen telt nog zeventien pelsdierkwekerijen, waar jaarlijks meer dan 200.000 pels­dieren gedood worden, en één onderneming die foie gras produceert door eenden gedwongen te voeden (zie bladzijde 9). ‘Achterhaalde praktijken’, oordeelt de Vlaamse regering. Tegen eind 2023 moeten de ondernemingen allemaal de deuren sluiten. Tot dan gelden er overgangsmaat­regelen. De kwekerijen mogen niet meer uitbreiden of zich verplaatsen, en kunnen alleen nog kweken met de soort die ze vandaag al houden. Om ze aan te sporen om sneller te sluiten, hebben ze recht op een compensatiebedrag dat tot 2023 elk jaar afneemt. 

Meer energie uit zon en wind

Tegen 2030 moet Vlaanderen 6,7 gigawatt aan vermogen halen uit zonne-energie. Daarvoor moeten er 12,6 miljoen zonnepanelen bijkomen, of zo’n twee per Vlaming. Momenteel heeft nog maar vijf procent van de geschikte daken zonnepanelen.

Minder fijn stof

Tegen 2030 moeten 75 procent minder Vlamingen leven in een regio met slechte luchtkwaliteit. Vlaanderen mikt voortaan op de advieswaarden van de Wereld­gezondheidsorganisatie (WHO), en niet alleen op de – soepelere – Europese. In ultra­lage­­-emissie­zones, bijvoorbeeld in de buurt van scholen, mogen op termijn alleen voertuigen rijden zonder uitstoot, zoals auto’s op elektriciteit of waterstof.

Geen concurrent voor De Lijn tot 2030

Van Europa moet De Lijn tegen 2020 de performantie benaderen van private vervoersbedrijven. Als het daaraan voldoet, mag de vervoersmaatschappij tot 2030 als ‘interne operator’ van het Vlaamse openbaar vervoer blijven fungeren, waardoor er geen concurrentie komt. Om de test met de privésector te doorstaan, wordt definitief afgestapt van het concept van basismobiliteit, waarbij elke Vlaming een halte op minder dan 750 meter van zijn deur moest kunnen vinden. Het principe wordt de ­basisbereik­baarheid, een model dat zich aanpast aan de vraag naar openbaar vervoer.

Mazout en gas doven uit

Over drie jaar is de verkoop van nieuwe stookolieketels verboden, net als het plaatsen van tweedehands modellen. Daardoor moeten bijna 600.000 gezinnen op zoek naar een alternatief (zie bladzijde 8).

Sport
 1. Carrasco kon niet meespelen met de Rode Duivels omdat hij ploegmaat gebroken neus sloeg
 2. F1 positief over GP van Nederland: "Profiteren van de Max-factor"
 3. Spelersmakelaar Veljkovic vrijgelaten na deal met gerecht
 4. Sportief loopt het niet maar Bayern München pronkt wel recordomzet
 5. Kans dat nieuwe “Super League” in Europa er komt is door Juventus meteen al heel wat kleiner geworden
 6. 39-jarige Pacquiao stapt opnieuw in de ring om wereldtitel te verdedigen
 7. Video Gents goudhaantje blijft scoren voor Georgië in Nations League maar pakt vooral uit met weergaloze dribbel
 8. Nederland zet scheve situatie in slotfase recht en mag alsnog naar Final Four van de Nations League
 9. Sky Sports heeft bijna 700 miljoen euro veil voor... lagere voetbaldivisies in Engeland
 10. Belgian Cats ook tegen Tsjechië zonder Julie Allemand
 11. Zatte olympisch curlingkampioen uit toernooi gezet
 12. Spanje, Portugal en Marokko willen samen het WK voetbal in 2030 organiseren
 13. Coucke ontwijkt de vragen, François blijft ceo
 14. Liefdesgeluk voor Thomas Buffel: speler kondigt de komst van een zoontje aan
 15. Bestuursvergadering Pro League loopt uit door verhitte discussies: wat met in opspraak geraakte CEO?
 16. Deceuninck – Quick-Step Team gaat in zee met BMW
 17. Spelen onze Rode Duivels te naïef in topwedstrijden?
 18. Pieter Timmers mag ziekenhuis vandaag verlaten na nieuwe longproblemen
 19. Omstreden scheidsrechters hernemen werk