Het parket van Parijs heeft zondag bekendgemaakt dat een onderzoeksrechter een gerechtelijk onderzoek is toevertrouwd omtrent een ontslagen veiligheidsmedewerker van het Elysée en vier andere mensen. Alle vijf zijn ze in staat van verdenking gesteld.

De 26-jarige Alexandre Benalla, die verantwoordelijk was voor de veiligheid van president Emmanuel Macron, wordt na een voorzonderzoek onder meer geweldpleging in groep, ongeoorloofd bekleden van functies en onwettige wapendracht aangewreven. Vrijdag werd hij al ontslagen door het Elysée.

Benalla zou op 1 mei een betoger hardhandig hebben aangepakt, zo werd duidelijk met een filmpje dat Le Monde woensdag had gepubliceerd. Benalla droeg daarbij een helm van de CRS, de eenheid van de Franse politie die belast is met ordehandhaving. Nochtans is hij geen politieagent, gendarme of militair; hij is slechts reservegendarme.

Ook medewerker Vincent Crase van de presidentiële partij La République en marche wordt beschuldigd van 'geweldpleging in groep'.

Drie politieagenten die reeds zijn geschorst omdat zij beelden van bewakingscamera's aan Benalla zouden hebben doorgespeeld, zijn in verdenking gesteld voor het 'afwenden van beelden van een systeem van videobewaking' en 'schending van het beroepsgeheim'.

Conform de vordering van het parket staan ze alle vijf onder gerechtelijk toezicht.