Tegen volgende zomer ook elektrische Villo’s in Brussel
De Brusselse heuvels zijn vanaf volgende zomer geen excuus meer om niet te fietsen

De bekende Villo’s in Brussel krijgen er vanaf zomer 2019 elektrische tegenhangers bij. ‘Met de elektrische Villo’s nemen we voor veel mensen een belangrijke hindernis weg om regelmatiger gebruik te maken van de fiets in Brussel.’

De Brusselse regering heeft donderdag de overeenkomst goedgekeurd die minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft gesloten met JCDecaux waardoor er binnen de huidige concessie tegen de zomer van 2019 er elektrische Villo’s in Brussel komen.

De overeenkomst bepaalt dat tegen de zomer van 2019 één derde van de Villo-vloot elektrisch zal zijn. Dat is goed voor ongeveer 1.800 fietsen.

Daarnaast worden een aantal verbeteringen ingevoerd zoals de uitbreiding van stations, de introductie van mobiele stations en komen er ook twaalf nieuwe standplaatsen bij. Het wordt binnenkort ook mogelijk om een fiets op voorhand te reserveren en ook de Villo-palen krijgen een update.

Minister Smet is blij dat hij tien jaar na de introductie van de gele fietsen langverwachte verbeteringen heeft kunnen doorvoeren. ‘Met de elektrische Villo’s nemen we voor veel mensen een belangrijke hindernis weg om regelmatiger gebruik te maken van de fiets in Brussel.’

Batterij huren

Mensen die gebruik willen maken een elektrische Villo kunnen een batterij (500 gram) en een lader aanvragen. De batterij wordt gehuurd voor vijftig euro per jaar. De prijs van een Villo-abonnement zelf blijft ongewijzigd (33 euro). Alle fietsen zullen nog steeds 25 kilogram wegen en over zeven versnellingen beschikken.

De operator krijgt in ruil voor de investeringen in de elektrische fietsen de mogelijkheid (onder voorbehoud van het verkrijgen van een vergunning) dertig procent van zijn traditionele advertentiepanelen te vervangen door LED-panelen.