De grootste zinnenprikkelende vluchtroute ter wereld
Foto: Koen Bauters
De komende tien dagen verzamelen 400.000 mensen uit alle windstreken zich in De Schorre in Boom, voor wat voor de veertiende keer op rij een zinnenprikkelend feest belooft te worden. Wij zetten onze zintuigen open en keken al even voor u rond.

Het grootste dance-festival ter wereld overtreft zichzelf elk jaa, om er zeker van te zijn dat àlle endorfine- en dopaminereserves van haar bezoekers opraken. Oprichters en broers Manu en Michiel Beers waren altijd grote fan van EDM. Maar ze raakten uitgekeken op de donkere en zielloze clubs en startten dan maar zelf een festival. Intussen slagen ze erin om méér nationaliteiten naar Boom te leiden dan dat er aanwezig zijn op de Olympische Spelen. Door hen een droomwereld voor te spiegelen waarin àl hun zintuigen geprikkeld worden. Tegelijk.

‘Voor veel mensen komt hier een droom in vervulling,’ zegt persverantwoordelijke Debby Wilmsen. ‘Ze komen uit Mali, India of Brazilië, spaarden jarenlang voor een ticket, volgden het festival op YouTube en zien de main stage dan eindelijk voor hun eigen ogen opdagen.’

Althans, voor het oog van hun smartphone. Wanneer de deuren om twaalf uur openen, rennen de People of Tomorrow joelend richting main stage, de armen in de lucht, het hoofd in de nek; hun lichaam gecoverd in vlaggen en glitter. Op hun camera’s verschijnt Planaxis, het reuze-zeepaard aan het podium dat hen de onderwaterwereld binnenleidt. Op de beeldschermen aan het podium spelen oceaanbeelden over een spanwijdte van 150 meter. Scherm in scherm.

Middenin die zee van selfiesticks en smartphones onderscheiden we hier en daar toch een zuivere zintuiglijke waarneming.

Horen: beats en gebeden

Naast de de live concerten van Coely en Dua Lipa zijn het uitsluitend dj’s als Charlotte De Witte, David Guetta en Steve Aoki die de muziek naar Tomorrowland brengen, via synths en knoppen. Electronic Dance Music is wat mensen hier verenigt. En dat neemt spirituele proporties aan.

‘United States of Tomorrowland,’ staat in één van de 200.000 inscripties op de houten loopbruggen te lezen. Met een donatie van tien euro kunnen de People of Tomorrow daar namelijk hun quote in laten graveren. ‘Wat de wereld niet begrijpt, muziek wel.’ Of: ‘Meer muziek, minder wapens.’ In de aanhoudende tribal beat zindert de slogan van Tomorrowland na: leef vandaag, hou van morgen en verenig voor altijd. Zelfs Ban Ki-Moon liet een boodschap graveren: ‘Laten we als één naar waardigheid werken, voor allen.’

Voelen

Voelen? Bij voorkeur niet aan billen en borsten. Of net wel. De Tomorrowland-bezoeker voelt doorgaans heel veel. Liefde en geluk zijn absolute koplopers. Gratis knuffels alomtegenwoordig. In de wedding chapel op Dreamville trouwen dit weekend zestien mensen die ooit voor het eerst aan elkaar gevoeld hebben op Tomorrowland. Voelt u de tranen van geluk al opborrelen?

Ruiken: zweet, gras en rozen

Met temperatuurvoorspellingen rond de 28 graden wordt een exotische mix van zweetgeuren verwacht in Boom. Maar geen nood: de vliegende draak aan de Rose Garden spuwt rozenwater om die te verdrijven. De 650 toiletten op het terrein zouden ook voor een spreiding moeten zorgen van de minder rooskleurige menselijke geurtjes.

Op dag één, wanneer het grastapijt nog niet is vertrappeld door tienduizenden dansende voeten,  is ook nog hier en daar een grasgeur te onderscheiden. Liters water zijn hier gesproeid om het meest groene gras van België te bekomen. ‘We hebben dit jaar bewust voor meer natuurelementen gekozen,’ zegt Wilmsen. ‘Naast de Core-stage, dat zich in een afgelegen stukje bos hult, zijn er op het terrein extra bomen geplant. Er zijn ook drie drijvende podia die je dichter bij de geuren en kleuren van de natuur brengen.’

Proeven

Op Tomorrowland zijn topchefs uit Los Angeles aan het werk en kan je proeven van wereldkeuken uit alle windstreken. Spoiler alert! In een geheim restaurant, ondergebracht in de main stage, zullen enkele échte VIP’s honderden euro’s neertellen voor een sterrenmenu. De opbrengst gaat naar een door Tomorrowland opgerichtte muziek- en kunstschool in Nepal.

Zien, en gezien worden

Mooie mensen spotten doe je ook op Tomorrowland. Zien en gezien worden is van primordiaal belang. Geen outfit is te gek of te bloot, geen danspasje te vreemd. Elke aanwezige wil hier een visueel verhaal vertellen. ‘Pardon my french,’ lezen we op een Franse vlag. Eveneens gespot: een opblaas-lachend kakske-emoji. En dankzij de kilometers LED-verlichting die in de Arch en de Atmosphere-tent dansen er al gauw bolletjes voor je ogen.

Vluchten van de stress

Aan kleuren geen gebrek. Het is alsof er elke vijf minuten een verfbom ontploft boven de podia en de hoofden. Naast de kleurige main stage, pronkt ook de helblauwe Elrow stage met het thema ‘The Story of Planaxis’ -letterlijk: kleine zeeslakken. Die laatste is traditioneel voorzien van tientallen fonteinen.

‘Zolang er geen octopussen opduiken, vind ik het best, dit thema. Die zijn eng.’ Harriet Hearsen (22) uit Engeland is ongeveer een uurtje zoet geweest met het aanbrengen van zeemeerminglitters- en parels in haar gezicht en hals. ‘Ik ben zo blij dat ik hier eindelijk ben. Het dagelijks leven is zo stresserend. Tomorrowland is één grote vlucht daarvan. Hier kan je je speciaal opkleden en jezelf zijn, zonder scheef bekeken te worden.’

Eenzelfde verhaal klinkt bij Stas Alexandrov (24) uit Israël. ‘Ik heb net mijn legerdienst afgerond en komen mezelf even helemaal verliezen op Tomorrowland. Volgens mij verwijst ‘The Story of Planaxis’ naar een verloren, verzonken wereld, waar we nu gaan induiken.’

Het zesde zintuig

Ook aan het onderbewustzijn is gedacht. Tomorrowland voert een zero drugs tolerance-beleid, maar de Youphoria stage laat weinig aan de verbeelding over. De paddo’s die aan dit podium zijn bevestigd, torenen tientallen meters boven onze hoofden uit.

‘De heilige grond van Tomorrowland zal de komende dagen transformeren in een magische bijeenkomst,’ lezen we in de krant Tomorrowland Today. Of hoe een klein, bescheiden en neutraal land als België erin slaagt om de grootste internationale ontsnappingsroute ter wereld te orkestreren.