Groene renovatielening: ook voor investeringen in de veiligheid van je woning
Foto: Shutterstock.com
Met groene renovatieleningen kunnen huiseigenaars hun wooncomfort gevoelig verbeteren. Niet alleen met milieuvriendelijke ingrepen, maar ook voor de bescherming tegen inbraak en brand.
Dossier aangeboden door Belfius

Ons huis is onze meest dierbare plek. Investeren in de verbetering en beveiliging van het dagelijks wooncomfort staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje van de Vlaming. Je kan natuurlijk een beroep doen op je spaargeld, maar heb je al overwogen om hiervoor een lening af te sluiten? Met de huidige scherpe tarieven van de groene renovatielening komen investeringen om je huis veiliger te maken in ieders bereik.

Je woning beter beschermen tegen inbraak
Volgens cijfers van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken werden er in 2016 meer dan 153 inbraken per dag geregistreerd in België, of een totaal van 55.689 inbraken. De dieven zijn vooral uit op juwelen, geld en multimedia.

Inbrekers kiezen doorgaans voor de gemakkelijke oplossing: een slecht afgesloten huis. Het is daarom essentieel om ramen en deuren altijd op slot te doen, ook als je maar even het huis verlaat. Laat de ramen evenmin op kiepstand staan.

Naast deze elementaire maatregelen zijn er ook manieren om het potentiële inbrekers een pak moeilijker te maken. We maken een onderscheid tussen mechanische en elektronische beveiligingssystemen. Mechanische systemen verstevigen sloten, ramen en deuren. Ze zorgen ervoor dat inbrekers meer tijd nodig hebben om een pand binnen te dringen. Een elektronisch systeem installeren heeft pas zin als de mechanische beveiliging op punt staat. Een alarmsysteem werkt afschrikwekkend, maar vertraagt de inbrekers niet.

Mechanische en elektronische beveiliging
Investeer dus in de eerste plaats in veiligheidssloten, veiligheidsgrendels en deurkettingen. Niet alleen voor je deuren, maar ook voor ramen, rolluiken, garagepoorten, koepels, dakvensters en kelderramen. Kies voor vergrendelbare raamkrukken. Hou er rekening mee dat veiligheidsglas (gelaagd glas) inbrekers beter tegenhoudt dan gewoon glas. Gepantserde deuren zijn in staat om weerstand te bieden aan zwaar inbraakmateriaal. Voor garagepoorten bestaan er motoren met een anti-ophefsysteem. Rolluiken hebben niet alleen een isolerende, maar ook een inbraakvertragende functie.

Zodra de mechanische beveiliging van je woning op punt staat, kan het aangewezen zijn om je huis ook elektronisch te beveiligen. Neem dan zeker een professional onder de arm. Elektronische alarmsystemen moeten aangemeld worden bij het meldpunt alarmsystemen en dienen een jaarlijks onderhoud te ondergaan.  Hou ook rekening met de eventuele kosten van het beheer via een alarmcentrale.

Je woning beter beschermen tegen brand
Volgens de statistieken van de FOD Binnenlandse Zaken telt België jaarlijks ongeveer 10.000 branden in gebouwen, met alle materiële schade van dien. Helaas zijn er hierbij ook gewonden en doden te betreuren. Nochtans valt heel wat van deze schade te vermijden, door eenvoudige voorzorgsmaatregelen, maar ook door actieve beschermingsmaatregelen wanneer het noodlot toch toeslaat.

Rookmelders zijn in Vlaanderen al verplicht in alle huurwoningen. Ze worden vanaf 1 januari 2020 ook verplicht in woningen bewoond door de eigenaar. Andere materialen zijn over het algemeen niet verplicht, maar wel aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan brandblussers en noodladders. Er bestaan ook brandblussers voor stooklokalen die automatisch in werking treden. Voor een nog groter gevoel van veiligheid kan je ook opteren voor brandwerende deuren, bijvoorbeeld tussen de garage en de woning en tussen het woon- en slaapgedeelte.
 

Geïnteresseerd in (een combinatie van) deze maatregelen tegen inbraak en brand? Ze komen stuk voor stuk in aanmerking voor de groene renovatielening van Belfius. Een simulatie kan eenvoudig online, en er staan maar liefst 600 kredietspecialisten klaar om je aanvraag in goede banen te leiden. Elke maand sluiten meer dan 6.000 mensen een krediet af bij Belfius.

Meer weten? Kies de beste oplossing via www.belfius.be/wonen