Investeringen in energiezuinig wonen profiteren nu van lage rentevoeten
Foto: Belfius
De uitzonderlijke lage rentevoeten maken het aantrekkelijk om een groene renovatielening aan te gaan om te investeren in energiezuinige maatregelen. Wat bedoelen we precies met energiezuinige maatregelen?
Dossier aangeboden door Belfius

De rente op leningen staat uitzonderlijk laag. Het gedroomde moment om te investeren in ingrepen die je huis comfortabeler en waardevoller maken waardoor je jaar na jaar geld uitspaart. Bovendien kan je profiteren van mooie premies. Tel uit je winst en kies uit (een combinatie van) diverse energie- en milieusparende ingrepen.

Uitvoering van een energie-audit van de woning
Bij renovatie van bestaande woningen zie je vaak door de bomen het bos niet. Een onafhankelijk expert kan helpen. Een erkend energiedeskundige bekijkt de stookinstallatie, de energiefacturen, de isolatie en de ventilatie van de woning. Hij of zij geeft je het nodige advies: welke ingrepen zijn het meest noodzakelijk?

Isolatie van daken, muren en vloeren
Wanneer je huis nog niet (voldoende) is geïsoleerd, staan deze maatregelen meestal bovenaan het to-dolijstje van de energiedeskundige. Het is immers zinvol om eerst de energievraag te beperken door goed te isoleren, en in een volgende fase de verwarming te dimensioneren volgens de nieuwe warmtebehoefte. Bovendien is isoleren iets dat je doorgaans maar één keer doet, doe het dus meteen goed!

Plaatsing van isolerend glas
30% van de warmte in huis gaat verloren via het dak, 25% via de muren en 15% via de vensters. Isoleer dus eerst en vooral je dak, bekijk dan de mogelijkheid van muurisolatie (binnen of buiten) en vergeet je ramen niet. Naargelang de omstandigheden kan je kiezen voor volledig nieuw schrijnwerk of het plaatsen van isolerend glas in bestaande ramen.

Vervanging of onderhoud van een oude verwarmingsketel
Je verwarmingsketel regelmatig laten onderhouden is wettelijk verplicht. Voor oudere ketels is vervanging op termijn financieel interessant: een nieuwe, condenserende ketel verbruikt veel minder dan de toestellen van pakweg 20 jaar geleden. Bij woningen van 30 jaar of ouder kom je bovendien in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie.

Installatie van PV-zonnepanelen
Wist je dat op amper 5% van de geschikte daken in ons land zonnepanelen zijn geïnstalleerd? Fotovoltaïsche zonnepanelen hebben dus nog gigantisch veel potentieel. Test-Aankoop schat de terugverdientijd in Vlaanderen op 6 à 14 jaar – best aantrekkelijk als je weet dat zonnepanelen meer dan 20 jaar meegaan.

Installatie van een systeem van waterverwarming op zonne-energie
De grote aandacht voor PV-panelen doet soms vergeten dat ook de zonneboiler een interessante manier is om van hernieuwbare energie te profiteren. Zonnecollectoren helpen om je sanitair water te verwarmen. In de winter volstaat de zonnewarmte niet. Dan krikt je gas- of mazoutketel of warmtepomp de temperatuur verder op tot het gewenste niveau.

Plaatsing van warmtepompen
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving en geeft die af in de woning. Warmtepompen zijn tot 40% zuiniger dan cv’s op aardgas of stookolie, maar ze vergen een hogere investeringskost. Onder bepaalde voorwaarden komen ze in aanmerking voor een premie van de netbeheerder.

Plaatsing van thermostatische kranen of kamerthermostaat
Waarom zou het in alle kamers even warm moeten zijn? En waarom zou je je huis verwarmen als je niet thuis bent? Ook met thermostatische kranen of een kamerthermostaat met tijdsschakeling kan je elk jaar flink wat energie én tientallen tot honderden euro’s besparen.

Groendaken
Een groendak is nog zo’n groene investering die zich op verschillende manieren terugverdient. Je dak wordt beter geïsoleerd, trekt nuttige insecten aan en houdt regenwater vast. Het is bovendien mooi om naar te kijken en vormt een buffer tegen de opwarming van onze wijken.

Domotica
Alle technieken in huis bedienen met één systeem biedt tal van voordelen. Je kan je lampen vanuit de zetel aan- en uitdoen (ook als je niet thuis bent), je verwarming vanop afstand bedienen, zien wie er aanbelt… Veiligheid, energiebesparing en comfort bereiken zo een nieuw niveau.

Powerwall
De thuisbatterij is momenteel nog niet voor iedereen weggelegd, maar dat kan gauw veranderen. Zeker voor wie het aanlokkelijk vindt om de stroom van zijn of haar zonnepanelen niet op het net te zetten, maar thuis op te slaan. Stroomtekort of stroompanne? Niet bij de bezitters van een Powerwall!
 

Geïnteresseerd in (een combinatie van) deze energiebesparende maatregelen? Ze komen allemaal in aanmerking voor de groene renovatielening van Belfius. Een simulatie kan online, en er staan maar liefst 600 kredietspecialisten klaar om je aanvraag in goede banen te leiden. Belfius helpt je ook om de energieprestaties van je huis nog verder te verbeteren. Elke maand sluiten meer dan 6.000 mensen een krediet af bij Belfius.

Meer weten? Kies de oplossing die bij je past via www.belfius.be/wonen