Franse ambassadeur kwaad om ‘Afrikaanse overwinning’ WK
De comedien Trevor Noah Foto: AFP

De Franse ambassadeur in de VS Gérard Araud was niet opgezet met de uitspraak van comedian Trevor Noah, die zei dat Afrika de wereldbeker gewonnen had. Araud repliceerde dat ‘niets minder waar is’. Maar Noah nam zijn woorden niet terug.

‘De ouders van sommige voetballers komen misschien uit een ander land, maar ze zijn allemaal trotse Franse burgers’, schreef Arnaud in een brief, als antwoord op de mop van Noah in zijn talkshow, ‘The Daily Show’. ‘In de Verenigde Staten wordt naar burgers verwezen op basis van hun ras, religie, of afkomst. Frankrijk doet dat niet, voor ons bestaat er geen dubbele identiteit, maar is afkomst een individuele realiteit. Door hen een Afrikaans team te noemen, ontneem je hen hun Franse identiteit.’

‘Ik was geschrokken hoe boos de Fransen waren om mijn uitspraak’, zei Noah tijdens zijn show. Hij verwees ook naar het koloniale tijdperk. ‘De diversiteit van Frankrijk is een gevolg van het kolonialisme. Waarom denk je dat de ouders van die spelers Frans spreken?’, vroeg hij zich af.

Hij begrijpt de kritiek van Arnaud wel, maar gaat niet akkoord met zijn redenering. ‘Ik kom zelf uit Zuid-Afrika, en zwarte mensen over heel de wereld bewonderden de Afrikaanse afkomst van het Franse team. “Kijk eens naar deze Afrikanen die Fransman werden”, is de redenering’, legt hij uit.

‘Waarom kunnen mensen niet Afrikaans én Frans zijn? Ik ontneem hun Franse identiteit niet, maar je mag hun Afrikaanse identiteit ook niet ontkennen’, vindt de comedian.

Wat Noah het meeste dwarszit, is de volgens hem scheve redenering over migranten. ‘Wanneer ze werkloos zijn of iets verkeerd doen, dan spreekt men over Afrikaanse migranten. Maar als hun kinderen de wereldbeker winnen voor Frankrijk, mogen ze enkel Fransen zijn.’ Hij pleit vooral voor nuance in deze discussie.

Lukaku

De comedian is niet de enige die het zo ziet. Die denkwijze zit ook onze voetbalster Romelu Lukaku dwars. ‘Wanneer ik scoor, ben ik Romelu Lukaku, Belgische sterspeler. En wanneer het minder gaat, ben ik Belg van Congolese afkomst’, schreef Lukaku in een open brief op The Players Tribune. ‘Als je me niet graag ziet spelen, is dat prima, maar ik ben Belg. We zijn allemaal Belg.’