Nieuwe Spaanse onderzeeër past niet in haven
De verouderde S-70 onderzeeër van de Spaanse marine wordt vervangen door een nieuw model, de S-80. Foto: SPAANSE MARINE

Een Spaanse marinehaven moet worden vergroot omdat de vier nieuwe onderzeeërs van het leger niet blijken te passen. Dat meldt de Spaanse krant El Pais.

De problemen begonnen in 2013. Toen werd er vastgesteld dat de nieuwe S-80 onderzeeër 100 ton te zwaar was. Dat veroorzaakte problemen met het drijfvermogen: het schip zou wel kunnen duiken, maar daarna niet meer aan de oppervlakte kunnen komen. Om het probleem op te lossen werd hij met 10 meter verlengd. Nu is de onderzeeër echter te lang geworden om aan te meren in de marinehaven van Cartagena.

De Spaanse marine moet de haven nu verbouwen zodat de nieuwe onderzeeër zou passen. Volgens de originele plannen moest het vaartuig 71 meter lang zijn en 2.200 ton wegen. De nieuwe onderzeeër, omgedoopt tot S-80 ‘Plus’, is nu 81 meter lang en weegt 3.000 ton. De aanlegplaatsen in de marinehaven van Cartagena zijn daarentegen maar 78 meter lang, zo’n 3 meter te kort dus.

De kosten voor de verbouwingen worden op 16 miljoen euro geschat en worden de komende dagen wellicht goedgekeurd door de Spaanse regering. Ook de prijs van de vier bestelde onderzeeërs loopt ondertussen hoog op. Om de vaartuigen te verlengen gaf Spanje al 17 miljoen euro uit. Volgens de krant El Pais is de prijs van elke onderzeeër, die nu een miljard euro per stuk kost, twee keer zo duur als verwacht.