Bijltjesdag in de Ronde van Frankrijk: topsprinters Groenewegen, Gaviria én Greipel geven op
Foto: Photo News

De Duitse sprintbom André Greipel (Lotto Soudal) heeft de Tour de France donderdag in de twaalfde rit van Bourg-Saint-Maurice naar Alpe d’Huez verlaten. Ook Marcel Sieberg gaf op. De Belgische formatie houdt nog vier renners over nadat eerder al Tiesj Benoot en Jens Keukeleire moesten opgeven.

Naast Greipel gaf ook Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), winnaar van de eerste en vierde rit, er donderdag de brui aan. Daarmee verliest de Franse rittenkoers op twee dagen tijd vijf topsprinters. Donderdag stapte immers ook Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), eveneens tweevoudig ritwinnaar deze Tour, al af, en woensdag eindigden Mark Cavendish (Team Dimension Data) en Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) buiten tijd. Voor Greipel is het de eerste opgave in acht Tourdeelnames. Hij won al elf ritten.

Ook Rick Zabel (Katusha-Alpecin) stapte op weg naar Alpe d’Huez in de volgwagen. De zoon van de Duitse sprintlegende eindigde woensdag buiten tijd, maar hij werd opgevist door de jury en mocht donderdag alsnog starten.

Eerder op de dag gaf Tony Gallopin (AG2R La Mondiale) op. Rigoberto Uran (Education First-Drapac) ging niet van start. Dat brengt het totaal op twintig opgaves. Er zijn dus nog 156 renners in koers.