Nederlandse minister haalt uit naar multiculturele samenleving
Stef Blok Foto: REUTERS

Stef Blok, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, krijgt een stortvloed van kritiek over zich heen nadat enkele filmpjes uitlekten waarin hij grote kritiek uit op de multiculturele samenleving.

Blok was vorige week gastspreker op een besloten bijeenkomst in Den Haag voor Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Tijdens zijn spreekbeurt deed hij een rist erg controversiële uitspraken over migratie, xenofobie en de multiculturele samenleving, zeker gezien zijn functie als hoogste diplomaat van Nederland.

Zo zei hij dat hij ‘geen enkel multicultureel land ter wereld kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven’, zette hij de voormalige Nederlandse kolonie Suriname weg als een ‘failed state, ten onder gegaan aan de etnische opdeling’ en zei hij dat ‘gekleurde mensen in Oost-Europa geen leven hebben’. Hij stelde verder dat het ‘waarschijnlijk genetisch is bepaald dat mensen niet kunnen omgaan met onbekenden’.

‘Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont (...) en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken het niet’, daagde Blok het publiek uit.

Verbolgen reacties

Een van de aanwezigen filmde de uitspraken van Blok, en die opnames werden woensdag gepubliceerd door het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla.

De oppositie reageerde verbolgen op de uitspraken, en noemde ze ‘onbegrijpelijk’ en ‘lomp’. Maar ook binnen de eigen VVD van Blok vielen harde woorden. ‘Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus’, tweette partijgenoot Han ten Broeke.

Verontschuldigingen

Blok zich zag daarop genoodzaakt woensdag het boetekleed aan te trekken. ‘Ik heb mijn woorden niet goed gekozen en dat betreur ik’, zei hij over zijn uitspraken. ‘Ik had ook in besloten verband deze woorden niet moeten gebruiken. Dat gaan we ook niet meer doen.’ Hij voegde daar later nog aan toe dat die mededeling moest worden gezien als een verontschuldiging.

Of die verontschuldigingen volstaan, moet nog blijken. NRC Handelsblad stelt vast dat de bewindsman geluk heeft dat de Tweede Kamer eerder deze maand met reces is gegaan. ‘Anders was hij ongetwijfeld al naar een verontwaardigd parlement geroepen om zich te verantwoorden’, schrijft de krant.

Blok is pas sinds maart minister van Buitenlandse Zaken. Hij volgde partijgenoot Halbe Zijlstra op, die was betrapt op een leugen over een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin.