‘Puigdemont volgende week weer naar België’
Puigdemont wordt niet overgeleverd aan Spanje Foto: AFP

De Spaanse rechter Pablo Llarena trekt het internationaal en Europees aanhoudingsbevel in, maar hij handhaaft het nationale. In eigen land blijft Puigdemont gezocht voor rebellie, verduistering van overheidsgeld en malversaties. Buiten Spanje is hij een vrij man en volgens zijn advocaat komt hij volgende week terug naar België.

De Spaanse rechter Pablo LLarena wil vermijden dat Puigdemont aan Spanje wordt overgeleverd voor ‘verduistering van overheidsgeld’, dat is een delict dat veel minder zwaar wordt bestraft dan ‘rebellie’. Hij neemt die beslissing nadat het Oberlandesgericht in Sleeswijk-Holstein op 12 juli had besloten dat de afgezette Catalaanse minister-president niet voor rebellie kon worden overgeleverd, alleen voor verduistering van overheidsgeld. Mochten de Duitse autoriteiten hem alleen daarvoor hebben overgeleverd, dan zou Puigdemont in Spanje niet vervolgd kunnen worden voor rebellie.

Het Spaanse nationaal aanhoudingsbevel blijft wel van kracht. Mocht Puigdemont als een vrij man het Spaanse grondgebied betreden, dan kan hij worden opgepakt voor het veel zwaardere delict ‘rebellie’. Dat betekent dat de Catalaanse politicus, als hij uit de handen van de Spaanse justitie wil blijven, niet kan terugkeren naar zijn land.

Op 5 december vorig jaar trok Llarena voor de eerste keer het internationaal aanhoudingsbevel tegen Puigdemont in. De Catalaanse politicus verbleef toen nog in België en de Spaanse rechter vreesde dat het Belgische gerecht de Catalaanse politicus niet zou overleveren wegens rebellie.

Llarena heft ook de internationale en Europese aanhoudingsbevelen op tegen de andere gevluchte politici, Antonio Comin, Luis Puig, Meritxell Serret, die in België verblijven en tegen Clara Ponsatí die in het Verenigd Koninkrijk is en tegen Marta Rovira, die naar Zwitserland is gevlucht.

‘Terug naar België’

Volgens zijn Belgische advocaat, Paul Bekaert, zal Puigdemont begin volgende week naar België komen. 'Het is logisch dat Puigdemont terugkeert naar Brussel. Dat is als Europese hoofdplaats een betere plaats om zijn actie te voeren dan Sleeswijk-Holstein', aldus Bekaert. Vermoedelijk zal Puigdemont weer in Waterloo neerstrijken begin volgende week, op een adres waar hij eerder al heeft verbleven.