RECEPT. Watermeloensalade met komkommer en feta
Foto: dsm
Het favoriete zomerrecept met fruit van Karolien Olaerts, voedingswetenschapper, blogster en auteur. ‘Watermeloen is voor mij het ultieme zomerfruit. Tijdens de warme maanden ligt hier altijd een groot stuk in de koelkast, meestal als tussendoortje.'

'Want ook al is de combinatie met feta een klassieker, toch duurde het even voor ik zelf met deze zoet-zoutcombinatie durfde te experimenteren. Maar deze salade werd meteen een blijver. Ideaal als lunch, barbecue-bijgerecht of als bijdrage aan een zomerse picknick. De zoete watermeloen wordt in balans gebracht door de frisheid van limoen en munt en de zoute feta en olijven. Ik gebruik bieslook voor wat extra pit, maar als je het graag wat scherper wilt, kun je die vervangen door rode ui.’

INGREDIËNTEN (VOOR EEN GROTE ETER):

1 rode zoete puntpaprika
1/3 komkommer
150 à 200 g watermeloen, in dobbelsteentjes
50 g feta
1 handvol gemengde sla
8 zwarte ontpitte olijven, in ringetjes
8 muntblaadjes, fijngehakt
10 steeltjes bieslook
Het sap van 1/4 limoen (of meer naar smaak)
Een klein handje pompoenpitten
1 tl olijfolie
Versgemalen zwarte peper en grof zeezout

BEREIDING:

1. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en zaden en snijd in dunne reepjes. Halveer ook de komkommer in de lengte en schraap er de zaadjes uit met een koffielepeltje. Dat is geen must, maar de watermeloen is al erg vochtig. De komkommerzaadjes zouden de salade al snel wat soppig maken.

2. Schep in een grote kom de paprika en komkommer om met de sla, watermeloen, kruiden, olijven, olijfolie, het limoensap en peper en zout. Verkruimel de feta eroverheen, schep nogmaals voorzichtig om en strooi er tot slot de pompoenpitten over.

Tip: ‘Lang leve watermeloen! Maar een hele kanjer opeten lukt niet altijd binnen de houdbaarheidstermijn. Probeer er daarom eens ijsjes van te maken. Geen tijd? Snijd de watermeloen in stukken, vries ze in en maak er later een lekkere smoothie mee.’