Pompgebouw wordt uitkijktoren met zicht op de Westhoek
Foto: Workshop Architecten

Een voormalige pompgebouw in Eernegem, op de fietsroute tussen Oostende en Torhout, krijgt een tweede leven als uitkijktoren. Het Amsterdamse architectenbureau Workshop Architecten heeft een eerste beeld onthuld.

De voormalige 22 kilometer lange spoorweg tussen Oostende en Torhout werd enkele jaren geleden heraangelegd als autovrije as voor wandelaars en fietsers. In de zomer van 2019 kunt u halfweg het traject, op de site van de Stationsput in Eernegem, even pauzeren bij een nieuwe uitkijktoren.

Workshop Architecten, dat samen met Stido Blad, B.A.S bvba en Bureau Bouwtechniek de ontwerpwedstrijd heeft gewonnen, zal er een voormalig pompgebouw transformeren. De bovenkant van de tien meter hoge bakstenen toren wordt ‘afgezaagd’ en via een transparante constructie acht meter hoger getild. Bezoekers zullen zo tot een hoogte van achttien meter het zicht op de omgeving kunnen bewonderen.

Het gebouw komt er in het kader van het project Horizon 2025, waarmee Westtoer in alle toeristische regio’s van West-Vlaanderen verschillende uitkijkposten wil realiseren op interessante locaties die gratis toegankelijk zijn.