Zelfs rokers te vinden voor neutrale pakjes, maar producenten blijven tegen
Foto: ImageGlobe

De Belgische tabaksfabrikanten staan niet te springen om neutrale sigarettenpakjes in te voeren. Cimabel, dat de Belgische en Luxemburgse sigarettenfabrikanten verenigt, herhaalt dat ‘verschillende onafhankelijke onderzoeken’ al bewezen hebben dat zulke pakjes ‘geen aantoonbaar effect hebben op het aantal rokers’.

Uit de rookenquête van Stichting tegen Kanker bleek dinsdag dat er in België drie keer zoveel voor- als tegenstanders van neutrale sigarettenpakjes zijn. Onder de rokers is de helft voor neutrale pakjes. Europa voorziet de mogelijkheid om vanaf 2020 neutrale pakjes voor sigaretten te gebruiken, maar ‘een verplichting is het niet’, zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid.

Om tegen 1 januari 2020 neutrale pakjes te kunnen verwezenlijken, moet de regering-Michel voor de parlementaire vakantie van 21 juli de knoop doorhakken, zegt Suzanne Gabriels, experte tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker. ‘Hoewel alle partijen de neutrale pakjes willen, steken ze elkaar stokken in de wielen met politieke manoeuvres. Hierdoor riskeert het hele dossier, vlak voor de aankomst, vast te lopen.’

Volgens Gabriels is ‘dit soort politieke spelletjes nefast voor de volksgezondheid’. ‘Je kan je afvragen in hoeverre er achter de schermen druk wordt uitgeoefend door de tabaksbedrijven die hun enorme winsten niet graag zien afnemen. Volgens de rookenquête staat nochtans het merendeel van de bevolking, ongeacht sociale klasse, achter neutrale pakjes.’

‘Frontale aanval’

Maar woensdag lieten de Belgische tabaksfabrikanten verstaan dat ze nog steeds niet staan te springen om neutrale pakjes. Onafhankelijke onderzoeken, ook uitgevoerd door overheden, hebben volgens hen aangetoond dat neutrale verpakkingen in andere landen niet hebben geleid ‘tot een (bijkomende) vermindering van het aantal rokers’. Volgens de sectorfederatie Cimabel gaat het om ‘een frontale aanval op ons merkenrecht’. Cimabel hamert er ook op dat de Europese richtlijn de lidstaten niet verplicht tot het invoeren van een neutrale verpakking.