De rollende kunstwerken van BMW Artville
Foto: BMW Artville
Een wagen als canvas voor kunst? Het is een weinig waarschijnlijke combinatie, die echter unieke resultaten oplevert. Zoals in BMW’s Art Car-collectie, waar bekende kunstenaars iconische BMW-modellen omtoveren tot iets unieks. Twee blikvangers uit die collectie kun je nog tot 26 augustus bewonderen tijdens BMW Artville in Knokke: de BMW 3.0 CSL van Alexander Calder en de BMW M1 van Andy Warhol.
Dossier aangeboden door BMW

In de twee opvallende paviljoenen tegenover het casino van Knokke is het deze zomer aangenaam vertoeven voor kunstliefhebbers. Dat mag je volledig op het conto schrijven van BMW Artville, een tentoonstelling waarbij kunst, technologie, design en lifestyle naadloos in elkaar overgaan. Die laagdrempelige insteek maakt van Artville ook een aanrader voor auto- en motorsportliefhebbers, want minstens twee tentoongestelde kunstwerken hebben een heuse racehistoriek.

Rollende kunstwerken
De twee werken die de harten van petrol heads sneller zullen doen slaan,  komen uit de eigen kunstcollectie van BMW: de Art Car Collection. Daarin verzamelt de Beierse autofabrikant iconische wagens die door een resem moderne kunstenaars zijn omgetoverd in ‘rollende kunstwerken’, zoals Andy Warhol het ooit uitdrukte.

Twee van de meest tot de verbeelding sprekende werken uit die collectie zijn nu te zien in Knokke: de BMW 3.0 CSL uit 1975 van Alexander Calder en de BMW M1 uit 1979 van Andy Warhol. Historische modellen uit de BMW-geschiedenis en ronduit legendarische wagens voor BMW-fans, maar ook twee creaties die in artistiek opzicht bepalend zijn voor deze verzameling.

Racen met een echte Alexander Calder
De BMW 3.0 CSL van Alexander Calder is niets minder dan dé hoeksteen van de Art Car Collection. Het was de allereerste Art Car die het daglicht zag, nadat de Franse autocoureur en kunstliefhebber Hervé Poulain aan zijn goeie vriend Alexander Calder – vooral bekend als beeldhouwer – vroeg om zijn racewagen van een uniek design te voorzien. Een vraag waar Calder maar al te graag aan tegemoet kwam.

In 1975 deed een wagen die als kunstwerk werd voorgesteld heel wat stof opjagen, maar de wenkbrauwen gingen nog verder omhoog toen Poulain even later met datzelfde kunstwerk aan de start van Le Mans verscheen. Ook vandaag geen evidentie, als je weet dat een mobiel van Hockney in 2015 nog geveild werd voor 25,9 miljoen dollar.

Poulain veroverde weliswaar geen eremetaal met ‘de batmobiel’, zoals de CSL liefkozend werd genoemd, maar wel de harten van het publiek. Want reacties uitlokken, dat deed deze spectaculaire combinatie van brullende pk’s en betoverende kleuren als geen ander.

Andy Warhol en de M1, twee legendes
Ook de tweede Art Car in Knokke kan echte race credentials voorleggen: de BMW M1 van Andy Warhol, een werk uit 1979. Deze wagen werd als vierde aan de Art Car Collection toegevoegd, nadat ook Frank Stella en Roy Lichtenstein hun visie op rollende kunst al hadden gevisualiseerd.

Waar de M1 van nature al een exclusief canvas is (er werden slechts 453 exemplaren van gebouwd), mocht Andy Warhol zijn creativiteit botvieren op een Groep 4-raceversie van de allereerste M uit BMW’s geschiedenis. Warhol beschilderde de wagen met de hand – soms zelfs letterlijk – én in een sneltempo, zonder transfers en rechtstreeks op het canvas.

Het resultaat is een waas van kleuren en lijnen, waarmee Warhol naar eigen zeggen een gevoel van snelheid wilde creëren, alsof een wagen razendsnel voorbijkomt. Het bleek een haast profetische voorspelling voor het resultaat dat de M1 zou neerzetten op Le Mans in 1979, waar ook deze Art Car zijn debuut maakte. Met sportief succes: de door Warhol beschilderde BMW M1 eindigde tweede in zijn klasse en zesde overall.

Unieke kans
Hoewel BMW een eigen museum heeft in München, maakt de Art Car Collection vooral buitenhuis het goede weer. De collectie reist voortdurend de wereld rond, naar musea en exposities zoals Artville. Dat twee exemplaren van dit kaliber samen hun opwachting maken is dan ook iets speciaals. Tot 26 augustus kun je er nog mee kennismaken op de Zeedijk in Knokke.