Monsterboete van 4,3 miljard euro voor Google
Foto: EPA-EFE
Europa legt de Amerikaanse technologiereus Google een recordboete van 4,3 miljard euro op. Het bedrijf krijgt negentig dagen de tijd om zich in orde te stellen met de Europese wetgeving, zo kondigde Europees Commissaris Margrethe Vestager dinsdagmiddag aan.

Het is al de tweede monsterboete voor Google in goed een jaar tijd. Vorig jaar ging het om 2,42 miljard euro. Steen des aanstoots dit keer is dat app-ontwikkelaars onvoldoende toegang krijgen tot de smartphones die op Google’s Android-software draaien. Het zou de makers van smartphones dwingen om er Google-apps op te installeren. En aangezien 80 procent van de 3 miljard smartphones die op onze planeet in gebruik zijn, draaien op Android, is de kans op machtmisbruik groot. Google werd door verscheidene bedrijven aangeklaagd.

Dat Google een nieuwe Europese boete boven het hoofd ging, was al een hele tijd duidelijk. Maar over het bedrag was tot voor vandaag niets geweten. Volgens de Europese regels kon die oplopen tot 10 procent van de omzet. Het is vijf procent geworden.

'Google heeft Android gebruikt om de dominantie van zijn zoekmachine te betonneren', aldus Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. 'Met zijn praktijken was het voor de concurrenten onmogelijk geworden om te innoveren en te concurreren op basis van hun eigen verdiensten. Ze hebben de Europese consumenten de voordelen van een efficiënte concurrentie in de belangrijke mobiele telecommarkt ontzegd. Dit is illegaal onder de Europese antitrust-regels.'

Google in beroep

Google gaat in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie. 'Android heeft voor meer keuze gezorgd voor iedereen, niet minder', zegt Michiel Sallaets, woordvoerder van Google Benelux. 'Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van een robuuste concurrentie.'

Vorig jaar kreeg Google al een boete van 2,42 miljard euro van Europa, wegens prijsvergelijkingen. De Amerikaanse technologiegroep bevoordeelde immers de zoekresultaten van zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping.

Er loopt overigens nog een derde Europees onderzoek tegen Google. Dat draait rond  AdSense, het platform van Google waarmee andere sites advertenties op hun webstek kunnen plaatsen.