Franse serieverkrachter sloeg acht keer toe in België
De woning van de vermoedelijke serieverkrachter in het Franse stadje Pont-sur-Sambre. Foto: belga

De Franse serieverkrachter Dino Scala, die vlakbij de grens woonde, zou ook minstens acht Belgische meisjes aangerand hebben. Tijdens een nieuw verhoor biechtte hij volgens Franse media nog eens 22 verkrachtingen op.

De politie heeft sinds de arrestatie van Dino Scala zijn hele levenswandel in kaart gebracht. Tijdens een nieuw verhoor op 20 en 21 juni kwamen er bijkomende bekentenissen. Scala biechtte op schuldig te zijn aan nog eens 22 aanrandingen. Zoals een jager zou hij zijn slachtoffers meerdere dagen gevolgd hebben voor hij toesloeg.

Van die nieuwe aanrandingen zouden er acht in ons land gebeurd zijn. Het parket van Charleroi onderzoekt ze. Tijdens eerdere verhoren had Scala de speurders al eens gecorrigeerd toen ze hem confronteerden met 19 verkrachtingen. ‘Het zijn er een stuk of veertig’, zei hij toen.

Monster

De zaak rond Dino Scala houdt Frankrijk en België al enige tijd in de ban. De 56-jarige Fransman, een getrouwde fabrieksarbeider, vader van drie en gevierd voetbalvoorzitter, werd in februari opgepakt als verdachte van de aanranding van een meisje van 16 jaar in ons land.

Op 5 februari 2018 was het meisje volledig in paniek het bureau van commissaris Pascal Lepinois in Erquelinnes binnengestapt. Ze was eerder die ochtend, vóór 7 uur al, op weg naar school langs achteren vastgegrepen door een man met een muts, die haar met een koord om de nek het zwijgen oplegde en nadien aanrandde.

'Het Monster is terug', zei de commissaris. Het was van 2013 geleden dat de onbekende serieverkrachter had toegeslagen in Erquelinnes, een Henegouws dorpje pal op de Frans-Belgische grens. Tussen 2006 en 2013 waren er een tiental verkrachtingen.

Aan de andere kant van de Samber voerden enkele rechercheurs uit Rijsel een parallel onderzoek. Want dezelfde serieverkrachter was al dertig jaar actief in Noord-Frankrijk. Pas enkele jaren geleden maakten de teruggevonden DNA-sporen definitief duidelijk dat het aan beide kanten van de grens om dezelfde serieverkrachter ging.