Snelle toename van flexi-jobs in de horeca
Foto: pn

Dit jaar zal een op de vijf banen in de horeca een flexi-job zijn. Het gaat vooral om een verschuiving. Het aantal deeltijdse werknemers en gelegenheidspersoneel daalt tegelijk vrij sterk.

Dat blijkt uit cijfers van de sociale dienstverlener ADMB. De verwachting is dat dit jaar iets meer dan 20 procent van alle horecapersoneel aan de slag zal zijn als flexi-jobbers. Tegenover 9,8 procent in 2016, het eerste jaar na de invoering van dat statuut.

Of dat ook leidt tot bijkomende werkgelegenheid? Op basis van de loongegevens van het eerste kwartaal is wel sprake van een stijging vergeleken met twee jaar terug. Toen werden gemiddeld 7,8 personeelsleden per horecazaak geteld. Voor 2018 zullen er dan 8,5 zijn.

Toch gaat ADMB ervan uit dat de forse stijging van het aandeel van de flexi-jobs vooral neerkomt op een verschuiving. Het personeel ruilt het statuut van deeltijdsen en gelegenheidsmedewerkers in voor dat van de flexi-job. De verklaring is eenvoudig: voor werkgevers is een flexi-jobber tewerkstellen goedkoper.

Een andere vaststelling is dat het aandeel jobstudenten verder toeneemt. Van 28,6 procent in 2016 tot 31,6 procent dit jaar. Vergeleken met vorig jaar is er wel sprake van een stabilisering.