Tientallen Franse vrouwen aangerand tijdens ‘overwinningsfeest’
Foto: Photo News

Op sociale media melden tientallen Franse vrouwen dat ze tijdens het ‘feest’ dat volgde op de overwinning van Frankrijk op het WK voetbal zijn geïntimideerd, aangerand of aangevallen.

De vrouwen beschrijven onder de hashtag #Metoofoot hoe ze afgelopen zondag door mannen werden vastgegrepen bij hun borsten of billen, of hoe ze tegen hun zin werden gekust.

De bal ging aan het rollen nadat een vrouw onder de naam Kateya op Twitter ervaringen van andere vrouwen begon te delen. ‘Ik zal jullie vertellen over de vreselijke avond die veel te veel mannen gisteravond hebben veroorzaakt’, schreef ze maandag op de socialenetwerksite. Daaronder postte ze allerlei getuigenissen.

‘Ik dank die kerel die mijn gedachten voor een lange tijd heeft verziekt. Hij greep zijn kans om mijn kruis te grijpen en mijn billen aan te raken toen ik half bewusteloos op de Champs-Élysées stond. Ik voel mij slecht, heel slecht’, luidt een van de getuigenissen.

‘Wat had je dan gedacht?’

Een andere vrouw zegt dat een man van de chaos op de Champs-Élysées heeft gebruik gemaakt om haar te betasten. ‘Het enige wat ik mij van de overwinning van Frankrijk kan herinneren, is dat ik seksueel ben belaagd.’

En weer iemand anders beschrijft dat een dronken man probeerde haar te zoenen. ‘Ik duwde hem weg en toen pakte hij me bij de nek. Hij zei: ‘We hebben gewonnen, wat had je dan gedacht?’

Maximum vijf jaar

Het Franse ministerie van Gelijke Kansen plaatste daarop dinsdag een filmpje op Twitter, waarin het benadrukt dat er strenge straffen staan op aanranding. Zo staat op het kussen van een vrouw tegen haar wil een maximale gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete van 75.000 euro.

Naast het grensoverschrijdend gedrag werden de festiviteiten in Frankrijk na de WK-winst ook ontsierd door hevige rellen en vandalisme.