Peeters onderzoekt snellere daling werkloosheidsuitkering
Foto: ISOPIX

Opvallende koerswijziging in de Wetstraat. CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat de effecten van een snellere daling van de werkloosheidsuitkeringen onderzoeken.

Tot nog toe was CD&V niet geneigd verder aan uitkeringen te raken. Maar daar komt nu verandering in, schrijven de kranten van De Persgroep en De Tijd. ‘We zijn een aantal variaties van zo’n hervorming aan het doorrekenen. Dat gebeurt door de RVA', bevestigt minister Kris Peeters aan De Standaard. Hij nam onder meer contact met professor Stijn Baert van de UGent. Die brak onlangs nog een lans voor de snellere daling van de werkloosheidsuitkeringen. Daar koppelde hij wel een initieel hogere uitkering aan. 'Als men de uitkering in de beginfase verhoogt naar bijvoorbeeld 80 procent, wat in veel andere landen gebruikelijk is, en dan sneller laat zakken, krijgen werklozen vaker prikkels', aldus Baert in een interview met De Standaard

'We moeten dit goed bekijken, want het is zeer complexe materie', zegt Peeters. 'De uitkeringen voor alleenstaanden, samenwonenden of gezinshoofden, dat is telkens een ander gegeven. Dat gaat over honderdduizenden mensen.' Hij benadrukt dat het onderzoek niet gekoppeld is aan de lopende begrotingsdiscussie. Het past in de zoektocht van de federale regering naar een grote arbeidsdeal. In een interview met De Standaard in mei zei premier Charles Michel (MR) nog dat de maatregelen van zijn coalitie zo veel ‘jobs, jobs, jobs’ opleveren, dat er dringend actie nodig is om ze ook allemaal ingevuld te krijgen.

Geen beperking in tijd

Dat CD&V en Peeters bereid zijn de snellere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen betekent niet dat er gesproken wordt over een beperking in de tijd. 'We gaan inderdaad na of de uitkeringen sneller kunnen dalen, na een initiële verhoging. Maar die daling stopt wel zodra het leefloon bereikt is', zegt Peeters. 'Ik hoop dat we dan ook voor eens en voor altijd die discussie over de beperking in de tijd uit de wereld kunnen helpen. Daarmee stijgt het aantal inactieven en dreig je het probleem net nog groter te maken.'

N-VA en Open VLD zijn voorstander wel voorstander van zo'n drastischere aanpak. Maar behalve voor CD&V is dat ook de MR geen optie. Het was, samen met de bevriezing van de communautaire agenda, een van de belangrijkste voorwaarden die toenmalig MR-voorzitter Charles Michel koppelde aan zijn regeringsdeelname. Daarop terugkomen zou electoraal grote gevolgen kunnen hebben. Zeker in een periode waarin er twee reeksen verkiezingen zitten aan te komen op minder dan een jaar tijd.