Peeters bereidt verplichte afronding tot op 5 cent voor
Foto: pixabay

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) werkt aan een wetsvoorstel voor een verplichte afronding bij cash aankopen. Dat zegt woordvoerster Miet Deckers als reactie op de oproep van Unizo om muntstukken van 1 en 2 eurocent niet langer te gebruiken.

‘Maak het afronden van eindbedragen op het kassaticket wettelijk verplicht bij cash betalingen.’ Dat is de reactie van Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo, op het nieuws dat bij Carrefour een tekort aan de kleinste euromuntjes (1 en 2 eurocent) dreigt. ‘Alleen wanneer die afrondingsregel consequent voor alle handelaars geldt, zal iedereen hem toepassen.’

‘Aangezien er een consensus is en Unizo, Comeos en UCM pleiten om de afronding van het cash betaalde gedeelte van de totaalsom te verplichten, zal de minister een wetsontwerp voorbereiden’, zegt Miet Deckers dinsdagavond. De bedoeling is om het wetsvoorstel na het zomerreces naar het parlement te brengen.

‘Overtuigd, maar durven niet’

Sinds 2014 kunnen winkeliers vrijblijvend afronden. ‘Toch blijven heel wat handelaars - groot en klein - aarzelen om de afronding van het kassaticket toe te passen’, aldus nog Unizo. ‘Winkeliers zijn op zich wel overtuigd, maar durven vaak niet. Ze willen mogelijke discussies daarover met hun klanten vermijden, stellen we op het terrein vast.’

Op Twitter zegt bankenfederatie Febelfin dat het de oproep voor een wettelijke verplichting steunt. Eerder pleitte ook NSZ al voor een verplichte afronding. In een nieuw persbericht wijst de zelfstandigenorganisatie erop dat 83 procent van de kleinhandelaars voorstander is van de verplichte afronding, maar dat slechts 29 procent het vandaag ook effectief doet.

In februari bleek dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werkte aan een voorstel om rekeningen af te ronden. Maar hij gaf meteen toe dat een verplichting niet mogelijk was. Hij mikte daarom op een overeenkomst met de sector, waardoor de centjes de facto niet meer gebruikt worden, zoals in Nederland in Finland.