Trump weert zich tegen kritiek op top met Poetin
Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn topontmoeting met zijn Russische collega Vladimir Poetin verdedigd nadat er van binnen en buiten de VS forse kritiek op was gekomen.

Volgens Trump hebben de media eens te meer ‘fake news’ de wereld ingestuurd. ‘Terwijl ik een fantastische topontmoeting op de Navo had, en enorme sommen geld heb binnengehaald, had ik een nog betere topontmoeting met Vladimir Poetin van Rusland’, schreef Trump dinsdag op Twitter. ‘Helaas wordt dat zo niet weergegeven - het Fake News draait door.’ Enkele uren nadien keerde Trump wel zijn kar en aanvaardde hij de conclusies over inmenging.

Trump kreeg niet alleen in de media, maar ook vanuit eigen partijrangen kritiek omwille van zijn oorspronkelijk kritiekloze houding tegenover Poetin. Zo herhaalde hij in een gemeenschappelijke persconferentie ‘dat Rusland op geen enkele manier heeft geprobeerd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden’.

‘Laat ons zeer duidelijk zijn: Rusland heeft zich wel degelijk in onze verkiezingen gemengd’, zei Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse parlement dinsdag aan journalisten in Washington. ‘En Rusland heeft dat niet alleen bij ons gedaan. Ze doen dat overal in de wereld. Rusland probeert de democratie te ondergraven.’