Geen zin om te koken, toch een gezonde snelle hap
Foto: Kjure

Geen tijd of zin om te koken, maar ook geen zin in alweer pizza, frietjes of pitta. Dat overkwam Nicolas Maelfait wel eens. ‘Ik wou dat probleem oplossen’, zegt hij. Zo ontstond het idee om ook gezonde bereide maaltijden aan te bieden via automaten.

Wat begon met één automaatje in Gent in 2016, groeide ondertussen uit tot elf vestigingen en een samenwerking met Delhaize. Toch is zaakvoerder Maelfait niet gehaast om verder uit te breiden. ‘We willen rustig groeien, want we zijn erg waakzaam op kwaliteit.’

Het bedrijfje Kjure werkt sinds mei samen met Delhaize en daardoor heeft het familiebedrijf zijn maximale capaciteit bereikt. ‘We zijn op zoek naar een groter pand, maar tot die tijd zullen we niet uitbreiden. Al onze gerechten worden met de hand gemaakt, de kwaliteit mag niet lijden onder expansie.’

Voor elk wat wils

De automaat biedt verschillende soorten gerechten aan, glutenvrij, lactosevrij, een ruim aanbod aan vegetarische alternatieven en eens per week zelfs een veganistisch gerecht. ‘Er is voor elk wat wils’, aldus Maelfait. ‘Mensen met een intolerantie hebben weinig keuze als ze een snelle hap willen eten, maar bij ons kan het.’

Geen plastic, geen verspilling

Ook plastic verpakkingen hebben geen plaats meer in het bedrijf. Maelfait was zijn tijd ver vooruit. ‘Nog voor we begonnen, zochten we al naar alternatieven voor plastic verpakkingen, ook op vraag van onze klanten. Dat hebben we recent gevonden, we werken nu met gerecycleerde kartonnen bakjes’, zegt hij. De plasticconsumptie van Kjure daalde daardoor met 95 procent. ‘In onze huidige capaciteit komt dat neer op tien ton per jaar’, aldus Maelfait. De kartonnen bakjes kosten meer, maar dat wordt volgens Maelfait niet rechtstreeks doorgerekend naar de klant.

De gerechten worden vers en met de hand gemaakt. Maar hoe gaat Kjure om met voedseloverschotten? 'Wij spelen zeer kort op de bal, waardoor we erin slagen onze overschotten tot een minimum te beperken.' En wanneer er af en toe toch voedsel blijft liggen, tijdens vakantieperiodes bijvoorbeeld, schenkt Kjure de overschotten aan de voedselbank.

Een slaatje of vegetarische maaltijd kost 10 euro, een gerecht met vlees of vis kost 13 euro.