Nieuwe president van Mexico snoeit stevig in eigen salaris
Foto: afp

Andrés Manuel López Obrador, de pas verkozen Mexicaanse president, heeft beslist zijn salaris met 60 procent te verlagen.

Andrés Manuel López Obrador zal na zijn aantreden als nieuwe Mexicaanse president in december nog maar 108.000 peso per maand verdienen, kondigde hij gisteren aan.

Dat is ongeveer 4.900 euro tegen de huidige wisselkoers – en minder dan de helft van de 270.000 peso die zijn voorganger, de huidige president Enrique Peña Nieto, elke maand op zijn bankrekening krijgt.

Bovendien mag niemand in de openbare sector tijdens zijn ambtstermijn van zes jaar meer verdienen dan de president, besliste López Obrador voorts. 108.000 peso wordt met andere woorden de ‘López Obrador-norm’ voor de openbare diensten in Mexico.

López Obrador zegt dat hij het zelfs nog met minder kan redden. Maar dan zou hij het wel erg moeilijk krijgen om nog knappe koppen uit de privésector en de academische wereld aan te trekken als medewerkers, beseft hij. Die verdienen vaak een pak meer.

Extralegale voordelen op de schop

De nieuwe president wil ook het mes zetten in de extralegale voordelen van hooggeplaatste ambtenaren. Chauffeurs, bodyguards, een privéziekteverzekering… er zal allemaal minder belastinggeld voor zijn. De huidige presidentiële residentie wordt een cultureel centrum en ex-presidenten zullen geen pensioen meer krijgen.

López Obrador beloofde tijdens zijn campagne ook de corruptie in te dijken. Mexico staat nu hoog op de lijst van meest corrupte landen van Transparency International.

‘AMLO’, zoals hij ook wel genoemd wordt, won de verkiezingen op 1 juli met 53 procent van de stemmen. Het is decennia geleden dat er in Mexico nog een linkse president aan de macht was.