Leave-campagne beboet voor verbergen van uitgaven
Foto: afp

De officiële campagne voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, Vote Leave, heeft een deel van de uitgaven verborgen gehouden. Zo is de factuur voor sommige online advertenties onterecht doorgeschoven. De organisatie krijgt daarom een boete van 61.000 pond, omgerekend 69.000 euro.

Deze overtreding op de kieswet dateren van de aanloop naar het referendum van juni 2016. Het dossier wordt ook doorverwezen naar de politie. Dat heeft de Britse kiescommissie dinsdag bekendgemaakt in een rapport. Volgens de kiescommissie is er ‘significant bewijs’ voor ‘ernstige inbreuken’ op de wetgeving. De Leave-campagne zou ook niet meegewerkt hebben met het onderzoek: verzoeken om een toelichting zijn herhaaldelijk geweigerd.

De kiescommissie stelde onder meer een overschrijding van het uitgavenplafond vast. Centraal in het rapport staat een donatie van meer dan 600.000 Britse pond (680.000 euro) van Vote Leave aan BeLeave, een jongerencampagne die eveneens voor de Brexit ijverde.

Dat bedrag zou in werkelijkheid echter gebruikt zijn ten voordele van Vote Leave, namelijk om de diensten te betalen van Aggregate IQ, een dataplatform om kiezers te kunnen bestoken met doelgerichte reclameboodschappen. Het uitgavenplafond is zo met ongeveer 500.000 pond overschreden.

Vote Leave wordt ook verweten een ‘onvolledig en inaccuraat uitgavenrapport’ te hebben voorgelegd.

BeLeave-oprichter Darren Grimes krijgt ook een boete omdat zijn organisatie het uitgavenplafond heeft overschreden en hij het bedrag aangaf als zijn eigen uitgaven. Ook zijn dossier wordt doorverwezen naar de politie.