May krijgt steun na ‘verstrenging’ van Brexit-strategie
Foto: REUTERS

De Britse premier Theresa May krijgt steun voor de douanewet die ze heeft voorgesteld voor de periode na de uitstap uit de Europese Unie. Het Britse lagerhuis heeft haar voorstel goedgekeurd nadat ze het voorstel licht aanpaste aan de eisen van de voorstanders van een ‘harde’ brexit.

Een van de wijzingen aan de ‘Customs Bill’ is dat Groot-Brittannië geen douaneheffingen namens de EU zal innen, zolang de EU dat niet ook voor de Britten doet.

Critici verwijten May wel dat ze met de toegevingen aan de hardliners haar recent voorgestelde Brexit-strategie ondermijnt. Maar in Downing Street valt te horen dat de veranderingen in overeenstemming zijn met Mays plannen, bericht de BBC.

Toch staat het vast dat May zichzelf in een moeilijker parket brengt. Ze krijgt nu weliswaar meer bijval binnen haar ploeg, maar de kans op een akkoord met de Europese Unie wordt weer iets kleiner. Haar oorspronkelijke voorstel was inschikkelijker, maar zelfs dat leek een moeilijke basis voor het bereiken van een finaal akkoord.

Hogerhuis

Het volledige wetsontwerp haalde het uiteindelijk met 318 stemmen tegen 285. Het moet wel nog goedgekeurd worden door het hogerhuis.

Ook dinsdag kan het weer tot heftige discussies komen in het parlement, als de derde lezing van de handelswet moet afgerond worden.

Deadline

Voor May dringt de tijd. De uitstapregeling moet volgend jaar helemaal afgerond zijn, anders zullen de Britten zonder akkoord gedwongen de EU moeten verlaten.