Strand ligt weer vol vuilnis: 'Afval is niet de prioriteit'
Foto: jve

Vechten tegen de bierkaai is het in Blankenberge voor de technische dienst die elke dag het strand schoonmaakt. Gisteren lag er opnieuw een grote berg.

Overvolle vuilnisbakken, lege flessen en blikjes en ander zwerfvuil: het zag er gisterochtend opnieuw niet uit op het Blankenbergse strand en de Zeedijk. Waar de technische dienst op de Zeedijk en in de centrumstraten nog enkele afvalophalingen per dag organiseert, is dat op strand enkel ’s morgens vroeg mogelijk.

‘We doen echt wat we kunnen, maar simpel is het niet. Overdag is het te druk op het strand. We kunnen moeilijk tussen al die badgangers laveren om het afval uit het zand te vissen.’, legt Nico Germonprez van de beheerder van het openbaar domein (BODI) uit. ‘Mensen komen hier op vakantie. Dan is afval niet hun prioriteit. We proberen extra te sensibiliseren, maar dat is niet eenvoudig.’

Ondergrondse containers

Door de drukte raakten vier van de vijf ondergrondse automatische afvalcontainers opnieuw overbelast. Wanneer de machines volzitten, proberen mensen er alsnog afval bij te proppen. En dat zorgt voor problemen. Zowel aan de jachthaven als langs de Jules De Troozlaan waren de containers defect. ‘We volgen het op. Het is een terugkerend probleem waar we niet veel aan kunnen doen’, aldus Patrick De Klerck (Open VLD), schepen van Milieu.

‘De containers worden telkens geforceerd, maar toch blijkt het een efficiënt middel tegen afval en zwerfvuil. De komende jaren gaan we het aantal ondergrondse containers in onze binnenstad verdubbelen. Op Uitkerke, langs de Molenstraat en op de Grote Markt worden er geïnstalleerd.’

Intussen zorgen dertig arbeiders van de technische dienst er elke ochtend vanaf 6 uur voor dat de Zeedijk en het strand er opnieuw proper bijliggen. ‘We zetten een machine in die vuilnis in de eerste laag van 5 centimeter zand zeeft en meeneemt. Daardoor sparen we wat mankracht’, besluit Germonprez.