‘Een Amerikaanse president geeft zijn eigen land de schuld voor Russische agressie. Schandelijk’
Foto: Photo News

President Trump kreeg tijdens een gezamenlijke persconferentie met Russische president Poetin een vraag over de mogelijke inmenging van Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. ‘Poetin zegt dat hij het niet gedaan heeft’, was zijn antwoord.

‘Ik herhaal dat Rusland op geen enkele manier heeft geprobeerd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden’, zei Trump tijdens de persconferentie. Een journalist vroeg hem achteraf hoe de bevindingen van de FBI, die twaalf Russen aanklagen voor het hacken van computers van de Democraten, pasten in zijn antwoord.

‘Ik heb een groot vertrouwen in mijn veiligheidsdiensten, maar president Poetin heeft dat zeer sterk ontkend’, zei Trump. ‘Ik zie geen reden waarom Rusland verantwoordelijk zou zijn.’

Kritiek Republikeinen

Door die uitspraak krijgt Trump veel kritiek, zowel van Republikeinen als van Democraten. John McCain, voormalig Republikeins presidentskandidaat, zei dat ‘de ontmoeting in Helsinki een tragische fout was’. ‘De schade die de naïviteit en het egoïsme van Trump teweegbrengt is moeilijk te meten’, aldus McCain. ‘Het was een schandelijke vertoning.’

'De president moet beseffen dat Rusland onze bondgenoot niet is', zei Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Paul Ryan. 'Het lijdt geen twijfel dat Rusland zich gemengd heeft in onze verkiezingen en nog altijd probeert om de democratie hier en de rest van de wereld te ondermijnen. De VS moeten Rusland verantwoordelijk stellen en een einde maken aan deze gemene aanvallen op de democratie.'

‘Ik had nooit gedacht dat een Amerikaanse president zijn eigen land de schuld zou geven voor Russische agressie. Dit is schandelijk’, tweette Jeff Flake, Republikeinse senator.

Ook bij de Democraten weerklinkt kritiek. ‘Een Amerikaanse president die de kant kiest van Rusland en tegen de Amerikaanse entiteiten ingaat, is gevaarlijk en zwak’, zei senator Chuck Schumer.

'Onderzoek is een ramp'

Volgens Trump is het onderzoek naar de inmenging in de presidentsverkiezingen een ramp geweest voor beide landen. ‘Dit heeft een negatieve impact gehad op de relatie tussen de twee grootste kernmachten in de wereld.’ Trump is ervan overtuigd dat hij op eigen kracht won. ‘We voerden een briljante campagne en dat is waarom ik president ben’, aldus nog Trump. Poetin wou dat Trump won, omdat hij zo hoopte de relatie met de VS te herstellen. ‘Ik wou dat hij president zou worden, want hij zei dat hij de relaties met Rusland wou normaliseren’, zei Poetin dan ook.

Donald Trump heeft naar eigen zeggen 'een immens vertrouwen' in de Amerikaanse inlichtingendiensten, verduidelijkte hij maandagavond op Twitter. 'Zoals ik vandaag en al zovele keren eerder heb gezegd, heb ik een immens vertrouwen in mijn inlichtingenmensen', tweette de Amerikaanse president. 'Maar ik erken ook dat, om een betere toekomst te bouwen, we ons niet alleen op het verleden mogen focussen. Als de twee grootste kernmachten van de wereld moeten we met elkaar kunnen opschieten.'

Beide presidenten spraken elkaar tijdens een bilaterale top, maandag in de Finse hoofdstad Helsinki. De Russische president noemde de gesprekken ‘succesvol’ en riep beide landen op om meer samen te werken in de toekomst.