Trump ‘reset’ de relaties met Rusland
Donald Trump en Vladimir Poetin in Helsinki Foto: ap

De Amerikaanse president Donald Trump veegt de spons over het verleden. Hij ziet veel problemen die beter kunnen worden opgelost als de VS en Rusland samenwerken.

Het feit dat deze bijeenkomst heeft plaatsgevonden, zien velen al als een overwinning voor president Poetin. De Russische president had in een telefoontje in maart aan Donald Trump gevraagd of ze elkaar niet konden spreken. Rusland wil dat de sancties, ingesteld na de Russische annexatie van de Krim en de bemoeienis in Oost-Oekraïne, worden verzacht of afgeschaft.

Het feit dat Trump de spons wil vegen over dat verleden, is een belangrijke morele opsteker voor Poetin. Hij heeft gedaan kunnen krijgen dat de Amerikanen hun koers veranderen, zonder dat Rusland enige toegevingen heeft moeten doen.

Vrede in Syrië
Er is Trump veel aan gelegen om een goede relatie met Rusland te hebben. Dat zei hij expliciet aan het begin van de ontmoeting in Helsinki. Uit de persconferentie bleek dat de Amerikaanse president aan een nieuwe ‘reset’ wil beginnen. Hij wees op het belang van diplomatie om de problemen op te lossen. De beide staatshoofden zijn het eens geworden over de lange lijst van problemen die ze samen moeten aanpakken. Een van de thema’s die uitgebreid aan bod is gekomen, is de wijze waarop Rusland en de VS kunnen samenwerken om vrede en veiligheid in Syrië te brengen. Mogelijk zal Rusland de Verenigde Staten helpen om de invloed van Iran te verminderen.

Hacking
De meeting kwam op een moeilijk moment. Vorige vrijdag heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie twaalf Russische geheimagenten ervan beschuldigd dat zij de e-mails van de Democratische partij en van presidentskandidaat Hillary Clinton hebben gehackt. President Trump zei dat hij het thema van de Russische beïnvloeding bij de verkiezingen uitgebreid heeft gesproken met Poetin. Uit zijn statement achteraf bleek dat Trump, samen met Poetin, van mening is dat zijn team niet heeft samengewerkt met de Russen. Daarin staat het standpunt van de Amerikaanse president veraf van de Amerikaanse justitie.