Recordaantal Europeanen emigreert uit Verenigd Koninkrijk
Foto: AFP

Een recordaantal Europeanen heeft het afgelopen jaar het Verenigd Koninkrijk verlaten. Terzelfdertijd immigreerden er minder EU-burgers naar het land. Dat meldt het Britse Office for National Statistics vandaag.

In 2017 verlieten 139.000 Europeanen het Verenigd Koninkrijk, een record. Dat zijn er 5.000 meer dan in 2008. Sinds juni 2016, de maand van het Brexit-referendum, verhuisden er ook minder EU-migranten naar het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar waren dat er nog 240.000.

Volgens de cijfers kwamen er uit Europa minder ‘werkzoekenden’. Het aantal EU-migranten die voor ‘een vaste baan’ kwamen, is daarentegen stabiel gebleven. ‘De cijfers tonen aan dat meer mensen die nu naar het VK komen, dat doen om de juiste redenen - om een vaste baan uit te oefenen of om te studeren’, zei de Britse minister van Migratie Caroline Noakes aan de BBC.

Het aantal migranten dat van buiten de EU naar het Verenigd Koninkrijk kwam, is wel gestegen. Madeleine Sumption, expert migratie aan de universiteit van Oxford, zei aan de BBC dat het Verenigd Koninkrijk ‘nog voor velen een aantrekkelijk land is, maar de jongste jaren lokt het land aanzienlijk minder EU-migranten’.