Transmigranten ontdekt in trailer in Brugge
Themabeeld Foto: Photo News

In een trailer met 30 paletten slasaus zijn maandagochtend in Brugge 25 transmigranten aangetroffen. Dat meldt het parket van Brugge.

Volgens het parket werden de transmigranten vermoedelijk in de streek van Antwerpen in de trailer verstopt. Het gaat om mensen die beweren afkomstig te zijn uit Ethiopië en Eritrea.

Twaalf vluchtelingen konden gevat worden, de rest nam de vlucht. Ondanks een zoektocht van de Brugse politie werden zij niet teruggevonden.

De tussenkomst van de politie verliep niet zonder slag of stoot. Een van de transmigranten gedroeg zich weerspannig, een vrouw krabde naar een politieagente. Over beide incidenten is een proces-verbaal opgesteld. Er volgt een onderzoek naar de mensensmokkelorganisatie die de migranten het Verenigd Koninkrijk probeerde binnen te loodsen.

De trailer was geladen met 30 paletten slasaus van het merk Heinz. Sommige paletten waren geopend door de transmigranten, maar door de menselijke aanwezigheid tussen de voedingswaren moeten ook de andere paletten  vernietigd worden.

Economische impact

‘Dit incident onderlijnt eens te meer de economische impact van mensensmokkel’, verklaarde procureur Frank Demeester. ‘In de havens en op de snelwegparkings worden dagelijks dekzeilen kapot gesneden, sloten geforceerd en trailers opengebroken.’

Om negatieve publiciteit te vermijden maken bedrijven volgens het parket dergelijke incidenten vaak niet bekend. ‘De schade wordt dan gedragen door de bedrijven zelf of door hun verzekeringsmaatschappijen. Andere goederen die niet bestemd zijn voor consumptie, worden vaak door de klant geweigerd vanwege beschadiging.’