Poetin: ‘Wij zoeken samenwerking met Trump, geen confrontatie’
President Trump en president Poetin schudden elkaar de hand Foto: EPA
De Amerikaanse en Russische president zeiden tijdens een gezamenlijke persconferentie in de Finse hoofdstad Helsinki dat beide landen beter willen samenwerken. 'Een goede relatie is in het belang van Rusland, de VS, en de rest van de wereld', zei Trump.

'Iedereen weet dat we moeilijke tijden hebben doorgemaakt, maar daar hebben we ons doorgeworsteld', zegt Russische president Poetin, die eerst aan het woord kwam. 'We moeten samen het hoofd blijven bieden aan terrorisme, aan ecologische en economische uitdagingen.' President Trump gaat akkoord met Poetin: 'We hebben een open en productieve dialoog gehad, vandaag was het begin van een lang proces, we zien elkaar zeker nog in de toekomst.'

Volgens Trump zijn de gesprekken een voorbeeld van Amerikaanse diplomatie. 'Deze gesprekken zijn niet enkel goed voor Rusland en de Verenigde Staten, maar voor de hele wereld', aldus Trump. 

 

 

Poetin wil met Trump samenwerken inzake veiligheid en ontwikkeling. 'Ik geloof dat het belangrijk is om een antwoord te vinden op vragen over - al dan niet nucleaire - bewapening. Wij zoeken samenwerking met president Trump, geen confrontatie.' De samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van beide landen heeft volgens Trump al levens gered. 

De denuclearisatie van Noord-Korea stond ook op de agenda. 'Ik ben er zeker van dat Rusland ons wil helpen met dit probleem.'

Syrië
'Wat regionale conflicten betreft (de oorlog in Syrië, red.), moeten wij tot efficiënte oplossingen komen en duurzame samenwerkingen', aldus Poetin. 'Rusland is bereid om zijn leiderschap op te nemen in het kader van de Syrische crisis, niet enkel militair maar ook humanitair. De VS en Rusland kunnen door heldere communicatie vermijden dat er zich incidenten voordoen in het Syrische luchtruim, wat zal leiden tot een betere coördinatie van de acties in het land.'

Trump vult aan dat de crisis in Syrië een complexe situatie is. 'Maar de samenwerking tussen onze landen kan honderdduizenden levens redden', zegt de Amerikaanse president.

'Voor het conflict in Oost-Oekraïne verwijzen we naar de Minsk-akkoorden', voegde Poetin terloops kort toe. Daarmee gaf de Russische leider duidelijk aan waar de focus van de gesprekken met de Amerikaanse president lagen maandag: niet in Oekraïne, maar in Syrië.

 

 

Poetin onderstreepte ook nog dat Rusland op geen enkele manier geïnterfereerd heeft tijdens de verkiezingen in Amerika. 'Ik herhaal dat Rusland op geen enkele manier heeft geprobeerd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.'

Eerder overleg
De gesloten vergadering tussen beide leiders begon iets na één uur Belgische tijd en duurde volgens Russische media 2 uur en 10 minuten. Dat is 40 minuten langer dan de aanvankelijk geplande 90 minuten. Trump had het na afloop kort over 'een heel goed begin'. 

Na dat besloten topoverleg schoven enkele topdiplomaten en naaste medewerkers van beide staatshoofden om half vier aan voor een werklunch.