Al meer onweer- en stormschade dan in heel 2017
Foto: BELGAIMAGE

Storm en onweer in België veroorzaakten dit jaar al bijna 200 miljoen euro verzekerde schade, meer dan in heel 2017. Vooral de storm ‘David’ bracht een spoor van vernieling.

Het noodweer dat België in het eerste halfjaar van 2018 getroffen heeft, kostte de Belgische verzekeraars meer dan 190 miljoen euro, verdeeld over zowat 85.000 schadegevallen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van beroepsvereniging Assuralia.

Dubbel zoveel schade

In zes maanden tijd bedraagt deze schade reeds meer dan de schadelast wegens storm en overstroming over het hele jaar 2017, dat een rustig jaar is geweest wat noodweer in België betreft. Op wereldvlak geldt dan weer net het omgekeerde: de schadelast over het eerste halfjaar van 2018 is het laagst sinds 2005, laat herverzekeraar Munich Re weten.

Het jaar begon met de storm ‘Eleanor’, van 1 tot 5 januari, die vooral de grote steden in Wallonië trof alsook Zuid-Haspengouw van Landen tot Tongeren en de regio Brussel. Deze storm heeft aanleiding gegeven tot ruim 20.500 claims, voor 95 procent omwille van schade die de wind aangericht heeft aan gebouwen en hun inboedel en in een paar tientallen gevallen door wateroverlast.

Zoals vaker bij stormschade is vooral de schade aan boerderijen aanzienlijk in vergelijking tot schade aan (andere) woningen. Deze eerste windstoot was goed voor zo’n 42 miljoen euro aan verzekerde schade, merkt Assuralia op.

‘David’ zwaarste storm

Twee weken later trof de storm David van 15 tot 19 januari het land volgens een lijn van het Waasland (Beveren) tot de Kempen (Lommel). Deze storm gaf aanleiding tot meer dan 47.000 claims, goed voor zo’n 95 miljoen euro aan verzekerde schade. Volgens Munich Re was deze storm over Europa de natuurramp die het meest verzekerde schade toebracht in het eerste halfjaar van 2018, goed voor 1,7 miljard euro.

Daarna waren er nog tal van kleinere onweders en stormen in België. Met als belangrijkst de aanhoudende onweersbuien in mei, die al eind april begonnen en duurden tot de eerste dagen van juni. De Belgische verzekeraars kregen daarvoor in totaal zo’n 14.000 claims binnen, goed voor iets meer dan 50 miljoen euro.

Website

De website www.abcverzekering.be biedt tips aan over hoe om te gaan met bovenstaande risico’s en wat te doen als het noodweer toeslaat.