Greenyard zwaar onderuit op de beurs
Foto: rr

Beleggers zijn niet overtuigd door de communicatie van Greenyard. Het groentebedrijf bevindt zich in een crisis nadat duidelijk werd dat een listeriabesmetting negen levens eiste.

De handel in het aandeel van het Greenyard is maandag om 09.00 uur hervat. Het aandeel opende dertig procent (29,82 procent) lager. Het aandeel was toen nog 8 euro waard. Na de middag zakte het aandeel zelfs tot 7.5 euro. Een verlies van maar liefst 35 procent. De koersval is volgens De Tijd de grootste sinds de beursgang in 1999. Het aandeel staat op het laagste peil sinds de zomer van 2012.

De listeriabesmetting, aan­getroffen in diepvriesgroenten afkomstig van Greenyard in Hongarije, leidde vrijdag tot een heuse crisis. Toen er berichten verschenen dat tientallen patiënten met voedsel­infecties, van wie er negen stierven, te linken waren aan groenten van Green­yard, zakte de koers van het bedrijf met 10 procent. De financiële toezichthouder FSMA besloot daarop het aandeel Green­yard Foods op de beurs van Brussel te schorsen, in afwachting van een pers­bericht.

Het Belgische groentebedrijf reageerde dit weekend dat het medisch nog niet aangetoond is dat de dodelijke slachtoffers het gevolg zijn van het eten van de diepvriesgroenten. Maar dat overtuigde de beleggers niet. Ze zijn ook benieuwd naar wat de financiële gevolgen zullen zijn, in welke mate het bedrijf verzekerd is en of het bedrijf reputatieschade zal lijden.

Communicatie

De vraag is waarom Greenyard niet eerder communiceerde over de dodelijke slachtoffers. Die info was al bekend sinds 3 juli, toen het Europees Voedselagentschap EFSA in een persbericht de alarmklok luidde over de listeriabesmetting en daarbij melding maakte van dode­lijke slachtoffers. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om koersgevoelige informatie te publiceren.

Toch bleef Greenyard in zijn eigen communicatie stil over de slachtoffers. Op 4 juli communiceerde het bedrijf weliswaar over problemen op een van zijn sites in Hongarije, maar daarbij verwees het niet naar het bericht van het EFSA een dag eerder.