In de Finse hoofdstad Helsinki hebben de Russische en de Amerikaanse presidenten maandag vergaderd over onder meer de gespannen verhoudingen tussen hun respectieve regeringen. Voordien sprak het duo de pers even toe.

Iets na 1 uur Belgische tijd betraden de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump de ruimte in het presidentieel paleis in Helsinki waar hun besloten gesprek doorgaat. Dat gesprek had eigenlijk al om 12 uur Belgische tijd moeten beginnen, maar op dat moment landde de Russische president Vladimir Poetin pas op de luchthaven van de Finse hoofdstad.

'Het is tijd om te praten over onze relatie', zei Vladimir Poetin voor aanvang van het gesprek. Volgens de Russische president is er vaak contact met Amerika. Nu is het hoog tijd om enkele gevoelige onderwerpen in detail te bespreken, aldus nog Poetin.

Donald Trump nam iets meer tijd om de pers toe te spreken. Om te beginnen feliciteerde hij Poetin met de organisatie van het WK Voetbal. Hij zei er ook van overtuigd te zijn dat Amerika en Rusland het straks weer met elkaar kunnen vinden. 'We bezitten samen 90 procent van het kernwapenarsenaal op de Aarde, de wereld verwacht dan ook van ons dat we met elkaar kunnen opschieten.' Hij lichtte ook nog toe waar hij en Poetin het over zouden hebben.

Donald Trump is al sinds zondagavond in Helsinki. Maandagochtend werd hij er ontvangen door de Finse president Sauli Niinistö. Niinistö begroette Trump en first lady Melania in zijn woning, waar het gezelschap verwacht werd voor een ontbijtvergadering. De Amerikaanse president bedankte zijn Finse ambtgenoot voor diens 'fantastische gastvrijheid' en noemde Finland een 'groots land'.