Adidas wil enkel nog gerecycleerd polyester gebruiken
Foto: REUTERS

Adidas wil uitsluitend nog sportschoenen en -kledij maken met gerecycleerd polyester. De omschakeling naar een duurzamer productieproces zou wel 6 jaar duren.

2024. Dat is de deadline die ’s werelds op één na grootste sportmerk zichzelf heeft gegeven om niet langer nieuwe, maar enkel nog gerecycleerde materialen te gebruiken voor de productie van hun sportschoenen en -kledij. Dat kondigt Eric Liedtke, hoofd van de wereldwijde merkafdeling, vandaag aan in The Financial Times.

Oceaanplastic

De ingreep van Adidas komt niet uit de lucht gevallen. Vorig jaar lanceerde Adidas samen met de milieuorganisatie Parley for the Oceans, die zich inzet tegen oceaanvervuiling. al met succes een schoen die voor die voor 95 procent bestaat uit oceaanplastic. Er werden er niet minder dan 1 miljoen van verkocht en voor dit jaar mikt Adidas zelfs op 5 miljoen. Elke schoen bevat 11 flessen die ze hebben gevist uit de oceaan.

Maar nu wil het bedrijf nu dus nog een flinke stap verder gaan. Ongeveer de helft van de 920 miljoen producten die Adidas nu verkoopt is, gemaakt van nieuw polyester. Wat de producten van Adidas overigens goedkoper maakt. Gerecycleerd polyester is immers 10 tot 20 procent duurder dan nieuwe materialen.

Niet de eerste

Adidas geeft zichzelf dan ook zes jaar om volledig over te schakelen naar gerecycleerd polyester. Want omdat het sportmerk zo’n grote volumes draait, is zo’n verregaande omschakeling in de productieketen niet evident.

Het op één na grootste sportmerk ter wereld is overigens niet de eerste die zijn productieketen duurzamer wil maken. Ook schoenenmerken als Marmot en Timberland en Adidas-dochter Reebok en kledingmerken als H&M gebruiken al op kleine of grotere schaal gerecycleerd polyester in hun producten.