In de nacht van 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, en na de WK-winst, zijn 845 voertuigen in vlammen opgegaan en werden 508 personen opgepakt. De festiviteiten ontaardden in rellen en de politie zette traangas in om de joelende menigte in toom te houden.

De Franse politie is in de nacht van zondag op maandag verschillende keren moeten tussenkomen nadat incidenten de viering van de WK-titel verstoorden. Traangas werd onder meer in Parijs, Lyon en Nantes ingezet om de menigte uit elkaar te drijven. In de hoofdstad werd het waterkanon gebruikt, aldus de Franse media. Hier en daar vielen er ook gewonden.

In Nancy raakten twee kinderen, 3 en 6 jaar oud, zwaargewond toen een moto op hen inreed. De chauffeur sloeg op de vlucht. In Marseille werd met voorwerpen naar de politie gegooid. Twee agenten raakten gewond, en tien mensen werden opgepakt, meldt een politiewoordvoerder.

Acht jongeren, onder wie ook minderjarigen, werden opgepakt in Lyon, ook nadat er met projectielen gegooid werd. In een kleerwinkel werd een inbraak gepleegd.

Feestvreugde in Frankrijk ontsierd door rellen
Supporters verlaten de Champs-Elysees na relletjes. De politie vuurde traangas af Foto: Photo News

Winkelcomplex geplunderd

Gelijkaardige incidenten speelden zich ook in de hoofdstad af. Een dertigtal jongeren plunderden er een winkelcomplex op de Champs-Élysees. Volgens Le Parisien brak er, nog in Parijs, een vechtpartij uit tussen een twintigtal mensen. Eén iemand raakte daarbij zwaargewond. Ook na middernacht was het nog onrustig op en rond de Champs-Élysées.

Feestvreugde in Frankrijk ontsierd door rellen
Beelden aan de Arc de Triomphe Foto: AFP

In Annecy, even ten zuiden van Genève, kwam een man om die in een kanaal sprong en daarbij zijn nek brak.

In Rouen werden zeven mensen opgepakt na een reeks van incidenten. In die stad raakten ook twee journalisten gewond.

Nationale feestdag

Vorig jaar werden na de festiviteiten rond de nationale feestdag nog net iets meer auto’s in brand gestoken: 897 stuks. Het aantal arrestaties steeg dit jaar wel, van 368 tot 508. Volgens het ministerie is er ‘geen groot incident te betreuren’. Er raakten wel 29 leden van de ordediensten gewond dit jaar, vorig jaar 21. Frankrijk zette in totaal 110.000 politieagenten en gendarmes in voor de festiviteiten van 14 juli.

Feestvreugde in Frankrijk ontsierd door rellen
Foto: EPA-EFE