Op vakantie of gewoon doorwerken?
Foto: Belga
Juli en augustus, dé vakantiemaanden, althans dat wordt algemeen aangenomen. Maar waarom zouden we per se dan op vakantie moeten gaan? Voor gezinnen zijn er verder inderdaad weinig opties, hoewel er nog andere schoolvakanties zijn, maar zeker voor al de rest kan werken in de zomervakantie lonen.

Hoog- en laagseizoen
Iedereen heeft er al van gehoord, het hoogseizoen staat voor drukte, dure hotels en vluchten en het laagseizoen staat voor rust en goeie reisdeals. Als je per se op reis wilt dit jaar, kies dan eens voor een periode waarin je collega's allemaal aan het werk zijn. Naast goedkoper reizen en minder toeristen (en luidruchtige kinderen) op je bestemming, mag je vaak ook rekenen op beter weer. Want in bijvoorbeeld Sharm-el-Sheikh in Egypte stijgt het kwik in juli en augustus tot 38°C, in oktober nog maar tot 28°C. En stiekem is het ook leuk dat jij als enige met een gebruind lichaam of spannende reisverhalen op het werk kan rondlopen.

Werkdruk
In de zomermaanden is het ook voor zij die doorwerken wat vakantie. De werkdruk kan wat omlaag, iedereen is wat vrolijker door de zon en met wat geluk is de baas een hele tijd op verlof. Wanneer dan later (of vroeger) op het jaar iedereen terug in office is en de werkdruk weer omhoog gaat, heb jij nog recht op een deugddoende vakantie. Bonuspunt: Doorwerken wanneer de rest op vakantie gaat, is goed voor je imago op de werkvloer.

No stress
Van juli tot september gaat de zon pas onder tussen 22.00 uur en 20.30 uur, dat zijn lange dagen. Na je werk heb je dus nog tijd genoeg om op het terras te genieten van een kalmerende avondzon, iets wat je in het voor -of najaar niet moet proberen, en 's middags, wanneer iedereen dekking zoekt voor de gloeiende hitte, verkoelt de airco de werkvloer nog wat bij. Omdat er zoveel mensen op vakantie zijn, is er ook minder werk en heb je misschien zelfs tijd om het bureau eens wat op te ruimen. En last but not least: Minder files in de zomer! Uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum (2017) blijkt dat de files (in km) in juli en augustus spectaculair dalen. Dat geldt trouwens voor alle schoolvakanties. 

Het is dus geen slecht idee om in plaats van met de menigte op vakantie te vertrekken, gewoon rustig door te werken in de zomer en in een periode daarbuiten van welverdiende, goedkopere vakantie te genieten.