Trump noemt Europese Unie een van zijn vijanden
Foto: EPA

Een dag voor zijn bilaterale top met de Russische president Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse president Donald Trump zondag in een interview met televisiezender CBS de Europese Unie, Rusland en China om uiteenlopende redenen ‘vijanden’ genoemd.

‘Ik denk dat we veel vijanden hebben. Ik denk dat de Europese Unie een vijand is, omwille van wat ze ons aandoen op het vlak van handel. Je zou het niet denken van de Europese Unie, maar ze zijn een vijand’, zo verklaarde Trump in zijn golfresort in het Schotse Turnberry aan CBS, dat het interview zaterdag opnam.

Trump: ‘Ook Rusland is in sommige opzichten een vijand. China is een economische vijand, ze zijn zeker een vijand. Maar dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn. Het betekent niets. Het betekent dat ze competitief zijn.’

Tot de Europese Unie behoren enkele van de oudste bondgenoten van de Verenigde Staten. ‘Ik respecteer de leiders van die landen. Maar wat handel betreft, profiteren ze echt van ons. Heel wat van die landen zitten in de Navo en ze betaalden hun rekeningen niet’, herhaalde Trump zijn ergernis over de handelsrelaties met de Europese Unie en de defensiebudgetten van Europese landen.

Opnieuw uithaal naar Duitsland

Trump schoffeerde de voorbije dagen tijdens zijn passages in Brussel en Groot-Brittannië verscheidene traditionele bondgenoten van de Verenigde Staten. Ook in het interview met CBShaalde hij opnieuw uit naar Duitsland en de gasleiding Nord Stream 2, waarmee Russisch gas naar Duitsland wordt getransporteerd. ‘Er is veel woede over het feit dat Duitsland daarvoor miljarden dollars betaalt aan Rusland. Dat is ook een hele slechte zaak voor Duitsland. Zwaaien ze met de witte vlag?’

De Amerikaanse president haalde ook uit naar de brexit-strategie van de Britse premier Theresa May. May onthulde zondag dat Trump haar in een bilateraal gesprek had gezegd dat ze de EU moet vervolgen, in plaats van te onderhandelen.

'Trump verspreidt fake news'

'Amerika en de EU zijn beste vrienden. Wie zegt dat we vijanden zijn, verspreidt fake news.' Zo diende Europees president Donald Tusk zondag op Twitter de Amerikaanse president Donald Trump van repliek.