De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Britse premier Theresa May gezegd dat ze de EU voor het gerecht moet slepen om een harde brexit af te dwingen, in plaats van te onderhandelen. Dat heeft May zondagvoormiddag gezegd in een interview met de BBC.

Tijdens de gezamenlijke persconferentie die Trump en May vrijdag hielden, had Trump gezegd dat hij May iets had voorgesteld, maar dat zij dat ‘te brutaal’ vond.

Tegen de Britse openbare omroep vertelde May zondag wat Trump haar had voorgesteld. ‘Hij zei me dat ik de EU moet vervolgen, en niet moet onderhandelen’, antwoordde de Britse premier.

May zei vervolgens dat ze het advies van Trump heeft weggelachen. Tegelijk wees ze er de BBC op dat Trump tijdens de persconferentie ook heeft gezegd niet weg te lopen. ‘Loop niet weg van onderhandelingen, want dan zit je vast. Ik wil dat we aan tafel kunnen gaan, en de beste deal voor Groot-Brittannië kunnen onderhandelen.’

In het interview waarschuwde de Britse premier de critici binnen haar partij er verder nogmaals voor dat een boycot van haar Brexit-strategie de geplande uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op het spel kan zetten.