De 8.000 supporters op de Grote Markt van Brussel hebben zondagnamiddag de Rode Duivels als helden onthaald bij hun verschijning op het balkon van het Brusselse stadhuis. De menigte ontplofte bij het zien van de bronzen medaillewinnaars op het WK voetbal in Rusland.

Een eerste hoogtepunt was het verschijnen van Eden Hazard en Thibault Courtois aan de draaitafel. Het bengaals vuur hulde de Grote Markt nogmaals in de driekleur.

 

Daarna was het aan bondscoach Roberto Martínez en zijn gehele staf om als eersten onder een enorm applaus op het balkon van het Brusselse stadhuis te verschijnen. Martínez genoot zichtbaar en zweepte het publiek op.

Nadien was het aan de spelers om één per één als held onthaald te worden door een uitzinnig publiek, dat al uren in de zon stond te wachten op de Rode Duivels. Kapitein Eden Hazard verscheen als laatste en zette meteen de toon door ‘Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!’ in te zetten.

‘Toen we in Rusland waren, kregen we heel wat berichten dat jullie in ons geloofden om geschiedenis te schrijven. Ik hoop dat we jullie trots hebben gemaakt. We hebben de wereld getoond dat wij België zijn’, sprak bondscoach Martínez de menigte toe.

‘We bedanken jullie vanuit ons hart. Elke minuut dat we op het veld alles gegeven hebben, was voor jullie’, vervolledigde Vincent Kompany, de vaandeldrager van de Duivels.

'Ongeziene emoties'

Na de warme ontvangst sprak Kompany nogmaals zijn dankbaarheid uit over de talrijk opgedaagde supporters. 'Dit is ongelofelijk. We dachten nooit dat we zoiets op een dag gingen mogen meemaken. We hebben nu het gevoel dat we iets speciaal hebben gerealiseerd. We hebben alles gegeven, er zaten geen reserves meer in de tank. Vandaag zijn we onwaarschijnlijk gelukkig. We moeten de supporters dankbaar zijn', sprak Kompany.

Adnan Januzaj kwam nog eens terug op zijn winnende treffer tijdens de eerste ontmoeting van België en Engeland op het WK. 'Dat was een groot moment voor mij, ik was er heel blij mee. Daarna kreeg ik een tik op training, en dat heeft de rest van het toernooi wat verstoord. Maar we hebben iets onvergetelijk neergezet en kunnen niet ontgoocheld zijn. We hebben getoond aan de wereld dat we een ploeg zijn die wil voetballen.'

De memorabele terugkeer tegen Japan was wat Thomas Meunier vooral bijbleef. 'Dat was ontegensprekelijk het hoogtepunt van ons toernooi, en het bewijs dat er iets veranderd is op vlak van mentaliteit. Het beeld van het toernooi is voor mij onze groepsfoto na de wedstrijd voor de derde plaats. We wisten dat er vandaag een feestje zou volgen, maar niet dat het van deze aard zou zijn.'

'Dit zijn emoties die we nog nooit hebben meegemaakt', voegde Michy Batshuayi nog toe aan de reacties van zijn ploegmaats. 'Het geeft mij een warm gevoel. België heeft tal van kleuren, en we hebben een heel goed beeld gegeven van het land. Nu moeten we blijven werken.'

Mensenzee

Behalve de 8.000 fans op de volgestroomde Grote Markt daagden buiten het marktplein nog eens 32.000 enthousiastelingen op om de Rode Duivels te ontvangen. Dat blijkt uit een twitterbericht van de politie van Brussel-Hoofdstad-Elsene. 

Het volksfeest ter gelegenheid van het mooie parcours van de Rode Duivels op het WK voetbal baadt in de zon. Om de menigte af te koelen, zet de Brusselse brandweer sproeiers in. De warmte heeft echter ook al een tol geëist. Tot dusver hebben de circa veertig vrijwilligers van het Rode Kruis dertig interventies uitgevoerd, zo meldt de organisatie aan Belga. Twee mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis.