Dylan Groenewegen heeft zijn tweede ritzege op rij geboekt in de Ronde van Frankrijk. In de straten van Amiens spurtte hij sneller dan André Greipel en Fernando Gaviria. Greg Van Avermaet behoudt de gele trui.

Greg Van Avermaet (BMC) behield de gele leiderstrui. De 33-jarige Oost-Vlaming slaagde er aan het bonuspunt in nog een extra bonificatieseconde mee te pikken en begint zondag aan zijn zesde dag in de gele trui. Hij heeft zeven seconden voor op de Welshman Geraint Thomas. De Amerikaan Tejay van Garderen is op negen seconden derde, Philippe Gilbert op zestien seconden vierde. Verliezers van de dag voor het klassement waren de Ier Daniel Martin en de Fransman Julian Alaphilippe. Zij kwamen zeventien kilometer voor de finish ten val en kwamen met 1:16 achterstand over de streep.

Net als vrijdag viel er onderweg weinig te beleven. Op Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag, was Fabien Grellier de Fransman die zich in de kijker reed met een lange vlucht. Samen met de Nederlander Marco Minnaard fietste hij een groot deel van de dag op kop. Grellier werd ervoor beloond met de Prijs van de Strijdlust.

In de laatste aanloop naar de vooraf aangekondigde massaspurt probeerde Gilbert het peloton op z’n eentje te ontlopen, maar Lotto Soudal en Dimension Data konden de kloof op de Waal weer dichten. De sprint zelf werd ingezet door groene trui Peter Sagan, maar die hield zijn inspanning niet vol en werd overvleugeld door Greipel, Gaviria en Groenewegen. Greipel hield aan de linkerkant de deur dicht voor Gaviria, maar de renner van Quick-Step Floors maakte met een kopstoot de weg weer vrij. Groenewegen had aan de rechterkant van de weg alle ruimte om naar zijn tweede dagsucces op rij te sprinten.

Voor Groenewegen, vrijdag winnaar van de zevende Tourrit, is het de elfde zege van het seizoen. In de Tour de France verzamelde hij al drie etappezeges. Vorig jaar won hij de slotrit op de Champs Elysées.

Zondag brengt de negende etappe de renners van Arras naar Roubaix. Van de 156,5 kilometer gaan er 21,7 over kasseien, verdeeld over vijftien stroken.