Nieuw-Zeeland vreest voor dood eeuwenoude boom
Foto: Flickr itravelNZ®

Tane Mahuta is naar schatting 2.500 jaar oud. Maar wetenschappers vrezen dat de boom een schimmelziekte, kauri dieback, niet zal overleven.

Op slechts 60 meter van de Tane Mahuta, wat heer van het bos betekent, zijn bomen geïnfecteerd door de schimmelinfectie. De lokale stammen proberen er alles een te doen om de oude boom te beschermen, maar er bestaat geen remedie kauri dieback. De enige optie is de verspreiding van de ziekte te vertragen.

De plaatselijke gemeenschap wil daarom verschillende wandelpaden laten sluiten om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Ze vragen daarvoor input van de publieke opinie. De schimmelinfectie wordt namelijk overgebracht door wandelaars die geïnfecteerde grond verspreiden via hun schoenen. Maar ook wilde varkens verspreiden de ziekte via hun hoeven.

Amanda Black, van het Bioprotection Research Centre aan de Nieuw-Zeelandse Lincoln University vreest dat de besmetting van de Tane Mahuta binnen de drie tot zes maanden zal gebeuren. De wortels van de boom zitten namelijk 60 meter onder de grond. De Tane Mahuta is meer dan 50 meter hoog, en 13.77 meter breed.

‘We hebben geen tijd meer om de normale wetenschappelijke weg te volgen’, zegt Black aan The Guardian. ‘We moeten nu iets doen, het is niet ideaal, maar we hebben geen tijd meer.’ Ze wil het bos graag sluiten voor toeristen. ‘Dat is de beste optie, het bos moet rusten.’

Minister voor Behoud van de Natuur Eugenie Sage reageerde dat kauri dieback een vreselijke ravage heeft aangericht op de Nieuw-Zeelandse fauna en flora, maar dat de verspreiding door mensen ‘erg traag’ is.