Lange files op Europese wegen door vakantie-uittocht
Foto: Sebastian Gollnow/dpa

Het weekend van 14 en 15 juli is voor vakantiegangers een ‘wisselweekend’ op de Europese wegen, en dat laat zich voelen.

Voor wie richting het zuiden trekt is zaterdag een ‘rode’ dag, met topdrukte tussen 9 en 17 uur. Voor de terugkeer geeft Touring code ‘oranje’ mee, iets minder druk dus. Daar wordt de grootste hinder tussen 11 en 18 uur verwacht.

In Duitsland is het vooral filerijden op de wegen rond München en richting de Oostenrijkse grens. Op het hele traject tussen Keulen en Neurenberg en verder door via München naar de grens met Oostenrijk verlies je in totaal 5 uur en 40 minuten.

De file vanuit Duitsland zet zich voort op de A10 Salzburg – Villach, daar verlies je momenteel 1 uur en 17 minuten. Ook op de Fernpassroute B179 moet je nu rekening houden met een vertraging van 1 uur en 45 minuten. Wie via Oostenrijk richting Slovenië rijdt op de A11 moet rekening houden met meer dan een uur vertraging bij de Karawankentunnel.

In Frankrijk doet de grootste vertraging zich voor op de A10 tussen Parijs en Bordeaux, daar verlies je in totaal 2 uur en 5 minuten.

Aan de Gotthardtunnel staat er nog steeds een lange file, maar is de verliestijd al afgenomen en verlies je nu 1 uur en 20 minuten. Daar moet je nog eens 20 minuten bijrekenen aan de grens met Italië bij Chiasso. Wie via de San-Bernardinotunnel rijdt, moet rekening houden met 1 uur vertraging tot de Italiaanse grens.