Twaalf Russen aangeklaagd voor hacking e-mails Democraten
Amerikaans viceminister van Justitie Rod Rosenstein. Foto: AP

In het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn twaalf Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor het hacken van computers van de Amerikaanse Democratische partij.

Dat heeft viceminister van Justitie Rod Rosenstein vrijdag aangekondigd. Volgens Rosenstein zouden de Russen in maart 2016 cyberaanvallen hebben uitgevoerd op e-mailaccounts van vrijwilligers en medewerkers van de Democratische kandidate Hillary Clinton. Zij zouden ook achter het lekken van e-mails via WikiLeaks gezeten hebben.

Het zou gaan om medewerkers van de Russische militaire geheime dienst GRU. Ze communiceerden naar verluidt met verschillende Amerikanen, maar volgens Rosenstein is geen enkele Amerikaan schuldig aan bewuste communicatie met de Russen.

Robert Mueller, die het de speciaal aanklager die het inmengingsonderzoek leidt, had om de aanklacht verzocht. Het nieuws kwam er op het moment dat Amerikaans president Donald Trump in Groot-Brittannië een theetje deelde met koningin Elizabeth. Maandag ontmoet Trump zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Helsinki.