Schadevergoeding wenkt voor Fortis-gedupeerden
Foto: BELGA

Het Gerechtshof van Amsterdam verklaart de schikking die Ageas voorstelt voor de voormalige aandeelhouders van Fortis bindend. Dat betekent dat wie onder de voorwaarden van de schikking valt, recht heeft op de vergoeding die Ageas wil uitbetalen.

Daarmee kan Ageas eindelijk het gitzwarte Fortis-hoofdstuk afsluiten. De schikking heeft een omvang van in totaal 1,3 miljard euro, en is voorbehouden voor beleggers die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 in bezit waren van Fortis-aandelen of hebben gekocht. Het gaat om wellicht zo'n 150.000 tot 200.000 mensen. Maar omdat er op dat moment 2 miljard aandelen in omloop waren, is de compensatie van minder dan een euro per aandeel volgens critici van de schikking eigenlijk erg laag. 

De aandeelhouders die hebben geprocedeerd tegen Fortis/Ageas of zich hebben aangesloten bij een belangenorganisatie worden in het vonnis van de Nederlandse rechter 'actieve aandeelhouders' genoemd. Zij krijgen volgens voorstel een extra vergoeding van 25 procent bovenop de basisvergoedingen. Het hof vindt die extra vergoeding ter vergoeding van de gemaakte kosten redelijk. Voor de leden van de Nederlandse VEB (Vereniging van Effectenbezitters) heeft het hof wel twijfels over de extra gemaakte kosten, maar Ageas zal de leden van deze organisatie de 25 procent extra kosten toch zoals afgesproken uitbetalen. 

De Opt out-termijn voor de regeling is vastgesteld op 5 maanden. Wie er aanspraak op wil maken, moet dus binnen die periode reageren. 'De compensatieregeling voor de aandelen als geheel is redelijk geoordeeld. De vergoedingen voor de belangenbehartigers zijn niet onredelijk met die nuance dus voor de VEB', klinkt het in een toelichting bij het vonnis

'Tevreden'

‘We zijn tevreden met de verbindverklaring van de schikking. Dit is goed nieuws voor de beleggers en een belangrijke stap om de voorgestelde vergoeding uit te betalen’, zegt Charles Demoulin die namens Deminor Belgische Fortis-aandeelhouders bijstond.

Advocatenkantoor Modrikamen, dat een deel van de vroegere Fortis-aandeelhouders vertegenwoordigt, zegt met zijn cliënten de te zullen overleggen over de nu te volgen strategie ‘Maar wie het akkoord aanvaardt, zal nadien niets meer kunnen doen’, klinkt het.

Ageas zelf reageert vrijdagavond ‘bijzonder verheugd’. ‘Dankzij deze schikking krijgen we onze strategische en financiële flexibiliteit volledig terug en kunnen we ons helemaal richten op onze kernactiviteit: verzekeringen’, zegt topman Bart De Smet.

Tien jaar wachten

De goedkeuring voor de schikking komt er tien jaar na de ondergang van de  Belgisch-Nederlandse grootbank Fortis. De koers van het aandeel kelderde in anderhalf jaar tijd van 30 euro naar amper enkele eurocenten. Dat had alles te maken met de mega-overname van de Nederlandse bank ABN-Amro door het trio Fortis/Royal Bank of Scotland/Banco Santander. Maar de kredietcrisis die kort nadien uitbrak zette een snelle teloorgang van Fortis in gang. In oktober 2008 moest het bedrijf ontmanteld worden.

De aandeelhouders van Fortis voelden zich zwaar gedupeerd. De top van Fortis kreeg de kritiek te late en foutieve informatie verspreid te hebben. Daarom spanden ze een rechtszaak aan tegen Ageas, de juridische opvolger van Fortis.