Trump dan toch positief over samenwerking met May
Foto: Belga

Nadat hij haar vrijdagochtend nog onderuit had gehaald in de Britse tabloids, noemde de Amerikaanse president Donald Trump zijn band met de Britse premier Theresa May enkele uren later ‘zeer sterk’.

Nadat hij woensdag en donderdag te gast was op een Navo-top in Brussel, is president Trump vrijdag te gast in Londen, waar hij een vergadering heeft met premier Theresa May. Ook een beleefdheidsbezoek aan koningin Elizabeth II staat op de agenda.

Het eerste officiële bezoek van Trump aan Groot-Brittannië gaat zeker niet onopgemerkt voorbij. Dat komt niet alleen door de heteluchtballon in de vorm van een gigantische baby-Trump die door actievoerders werd opgelaten, ook door de uitspraken van het Amerikaanse staatshoofd zelf. Nog voor hij May de hand had geschud, verscheen in de Britse tabloid The Sun een interview waarin hij de Britse premier waarschuwt dat haar plannen voor een ‘zachte Brexit’ een negatief effect zullen hebben op de handel met de VS. Trump verweet haar ook zijn advies niet te hebben opgevolgd.

Maar zoals Trump wel vaker doet, leek hij een aantal uren alweer van gedachte te zijn veranderd. Toen hij vrijdagmiddag werd onthaald in Chequers, het officiële landgoed van de Britse eerste minister, stak hij de loftrompet over zijn band met May.

Handel en militaire samenwerking

‘We hebben een zeer sterke band’, zei Trump tegen reporters voor de start van het bilateraal overleg. ‘We spreken vandaag over handel en militaire samenwerking.’

De vraag van een journalist of hij spijt had over zijn opmerkingen in The Sun, werd door Trump genegeerd. ‘We hebben heel wat om over te praten’, zei May daarop. ‘Zoals de speciale band die Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en de mogelijkheden die er liggen voor een handelsverdrag.’