Trump noemt harde uithaal naar Theresa May 'fake news'
Foto: AFP
Na hun bilateraal overleg hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Britse premier Theresa May de pers toegesproken. Ondanks een vrijdagochtend verschenen interview waarin Trump ongezien harde kritiek uitte op May, spraken beide leiders enkel lovende woorden over elkaar.

'Er zijn geen twee landen die zo hecht samenwerken op het vlak van veiligheid en de strijd tegen terrorisme als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië', zo sprak premier May vrijdagmiddag de verzamelde pers toe. 'We zijn bovendien van plan onze samenwerking in de toekomst alleen nog maar te verbreden.'

De Britse premier noemde als voorbeeld van die toekomstige verbreding het handelsakkoord dat beide landen in de nasleep van de Brexit willen afsluiten.

'Nu het Verenigd Koninkrijk op het punt staat de Europese Unie te verlaten, is het onze bedoeling om heel wat handelsakkoorden af te sluiten met derde landen. Met de Verenigde Staten willen we een heel ambitieus verdrag, waardoor we allebei onze economische kracht zullen kunnen versterken, ook voor onze toekomstige generaties', zei May.

Strijd tegen terrorisme

De Amerikaanse president bedankte daarop premier May voor haar gastvrijheid en roemde de 'speciale band' tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. 'We delen niet alleen dezelfde taal, maar ook heel wat waarden. We staan samen voor de denuclearisatie van Noord-Korea en willen allebei de strijd tegen het terrorisme aangaan', noemde Trump.

Hij kwam ook meermaals terug op het interview dat vrijdagochtend in The Sun verscheen, waarin hij nog harde kritiek uitte op de Britse premier. Volgens dat interview zei Trump dat de manier waarop May de Brexit aanpakt 'heel slecht' is, en dat haar plannen voor een ‘zachte Brexit’ een negatief effect zullen hebben op de handel met de VS.

President Trump noemde dat interview vrijdagmiddag echter fake news. 'Ik heb namelijk ook heel wat goede dingen gezegd over May, maar de krant vond het niet de moeite waard die passages af te drukken. Ik noem dat fake news.' Die term gebruikte Trump ook toen hij enkele minuten later een journalist van de Amerikaanse nieuwszender CNN weigerde een vraag te laten stellen.

Trump zei verder dat hij ervan overtuigd is dat May een 'geweldige job' aan het doen is wat de Brexit betreft. 'Wat je ook doet, wat mij betreft is het allemaal goed, maar als je de Europese Unie verlaat, zorg er dan voor dat we handel kunnen drijven.'

Rusland

Trump keert nog niet meteen terug naar Washington, maar heeft in Helsinki maandag een topontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Ook daarover kreeg de vastgoedmagnaat flink wat kritische vragen voor de voeten geworpen, waarop hij zei dat hij helemaal niet te slap optreedt tegen Moskou.

'Wij zijn veel harder tegenover Rusland dan eender wie', zo verklaarde Trump. Om zijn stelling te staven, verwees hij onder meer naar de druk die hij heeft uitgeoefend op de lidstaten van de Navo om hun defensiebudgetten aanzienlijk te verhogen. 'Denken jullie dat Poetin daar gelukkig mee is? Ik denk van niet', klonk het. Volgens Trump zou het niettemin fantastisch zijn indien hij een goede verstandhouding met Poetin zou kunnen opbouwen.

May van haar kant zei dat ze met Trump was overeengekomen om 'kracht en eenheid' te tonen in de relaties met Rusland. Groot-Brittannië leeft op gespannen voet met Rusland sinds de vergiftiging van de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Salisbury. De Britse regering legt de schuld bij Rusland, terwijl Moskou met klem ontkent.