Belgisch wielersucces: ‘nieuwe Merckx’ Remco Evenepoel is Europees kampioen tijdrijden, ook zilver voor Belg
Foto: rr

Grandioos succes voor de Belgische delegatie op de tweede dag van het EK-tijdrijden voor junioren in Brno. Topfavoriet Remco Evenepoel (29’51”30) won het goud voor landgenoot Ilan Van Wilder (30’15”40).

Aan het eerste tussenpunt had de renner van Acrog-Pauwels Sauzen-Balen B.C. vier seconden voorsprong op de Zwitser Alexandre Balmer en tien seconden op Van Wilder. Halfkoers, na de eerste ronde van 12 kilometer, had Evenepoel nog zes seconden voorsprong op Van Wilder en 22 op de Italiaan Antonio Tiberi.

De Zwitser Balmer moest gas terugnemen en kwam niet in aanmerking voor het goud. In het slot van de chronorit diepte Evenepoel de voorsprong verder uit tot een uiteindelijk verschil van iets meer dan 24 seconden.

LEES OOK: Lefevere woedend omdat ‘nieuwe Merckx’ bij junioren moet blijven rijden: “Arm wielrennen”

Axel Merckx en Patrick Lefevere zullen het graag zien. De ploegbaas van Quick Step Floors tekende samen met Evenepoel een traject uit: volgend seizoen wordt hij prof bij Hagens Berman­Axeon, waar Merckx ploegleider is, en zal hij met de Belgische selectie enkele wedstrijden als belofte afwerken. Evenepoel heeft ook een mondelinge overeenkomst met Lefevere om vanaf 1 januari 2020 bij QuickStep Floors als prof aan de slag te gaan.

Remco Evenepoel: "Magisch moment" 

"Als topfavoriet winnen, oef het is gelukt", floepte Remco er uit nadat hij de dopingcontrole had afgewerkt.  "Dit is een magisch moment. Europees kampioen worden, betekent iets in de wielerwereld. Dit is geen kermiskoers. Eén en twee is super, genieten met volle teugen." 

"Ik heb mijn tijdrit perfect ingedeeld. De wind stond in de strook naar de finish toe in het nadeel. Daar kon je ontploffen, maar ik doseerde goed. In het slot kon ik nog versnellen. Dit is sowieso de mooiste overwinning van mijn jonge loopbaan. Het toont aan dat er in België talent is." 

Deze namiddag gooien Evenepoel en Van Wilder de benen los op de rollen. "Daarna is het Tour kijken en focussen op de wegrit van zondagmorgen. En of we ook daar kansen hebben. Het selectieve parcours is een zegen voor deze ploeg", blijft Evenepoel ambitieus.

Ilan Van Wilder: "Overtreft mijn stoutste verwachtingen"

"Zilver, dit was het hoogst bereikbare", zegt Van Wilder. "Vooraf tekende ik voor een plaats bij de eerste tien, misschien top-vijf. Zilver betekent voor mij winnen. Remco is een klasse apart. Ik ben fier dat ik minder dan een halve minuut moest toegeven. Op de stukken vals plat met tegenwind was er het risico om te ontploffen. Ik kon het ritme vasthouden en hield mijn vermogen goed in de gaten. Nu moeten we vooral goed recupereren. Zondag schrijven we hopelijk een even mooi verhaal."

"Remco behoort ook nu tot de topfavorieten. Het medailletotaal aandikken, is een uitdaging", voegt de renner van het Van Moer Logistics Cycling Team, die volgend seizoen voor Lotto-soudal U23 rijdt, er aan toe. "Vier keer eindigde ik in een kampioenschap al tweede achter Remco. Het frustreerde vaak, maar nu niet. De beste zijn na Remco staat mooi. Ik ben fier op dit resultaat."