Kijken hoe verf droogt
‘Iedereen beroemd’: beter dan het tv-programma. Foto: rr

Een klassieker van Éric Rohmer of een van Dominique Deruddere? Vanavond is kiezen verliezen.

1. PAULINE À LA PLAGE

Canvas 21.05-22.55 uur

Een tienermeisje, een Franse kustplaats en heel veel gebabbel. Voor de ene is deze film van Éric Rohmer even boeiend als kijken hoe verf droogt, voor de andere is dit het summum van Cinema met de grote C. Theatermaker Arne Sierens koos hem voor Cinema Canvas, en wij zijn daar blij om.

2. IEDEREEN BEROEMD

Eén 20.45-22.25 uur

Ons land krijgt niet elke dag een Oscarnominatie. Dominique Deruddere presteerde het in 2001 met deze feelgoodfilm over iets wat nog al te veel mensen willen: beroemd worden.

3. TELEFACTS ZOMER

VTM 22.10-22.55 uur

Hoe ingebakken is ons meisjes-jongensdenken? BBC onderzocht het met een genderneutraal experiment in een lagere school. Telefacts pikt de reportage op.

4. MEN OF HONOR

Caz 20.50-22.55 uur

Ondanks alle tegenkantingen en racistische uitlatingen, is Carl Brashear vastberaden een carrière uit te bouwen bij de Amerikaanse marine. Na getuige te zijn van een redding op zee, staat zijn besluit vast: hij wil de eerste kleurling zijn die het schopt tot duiker. Hij moet hiervoor wel eerst slagen in zijn opleiding, die in handen is van de autoritaire instructeur Billy Sunday. Brashear wordt op alle mogelijke manieren tegengewerkt door zijn collega’s en oversten, die tot het uiterste gaan om hem te doen falen. Tot ieders verbazing geeft hij echter niet op.